Springa på stranden

Äventyrliga Österlen

Ett stenkast från sandstranden, två kilometer norr om Simrishamn, visar sig Österlen från sin allra bästa sida. Elisabeth Nerer och hennes familj älskar kombinationen av aktiviteter och stilla sommarliv.

Himlen är hög och klar. Solen värmer gott. Det vackra, omtalade Österlenljuset tvingar familjen Nerer att kisa när de letar sig ut på den milsvida sandstranden. Morgonen inleds med en saltstänkt promenad längs havet. Det är en typisk semesterdag för Elisabeth Nerer, maken Anders Nilsson och deras två barn, Molly, 10, och Rasmus, 6. För fem år sedan kom de för första gången till Tobisviks året-runt-öppna camping, för att hälsa på Elisabeths syster. Det var kärlek vid första ögonkastet.

– Under de senaste tre åren har vi också varit långliggare här. Från första april till sista september. Närheten till havet är nog det bästa med campingen, även om det är svårt att välja ut en sak.

Familj på klippa

Från husvagnen har familjen Nerer utsikt över Hanöbukten. Det är svårt att se var det djupblå havet övergår i himmel. Under vinterhalvåret bor familjen i Åhus på den skånska östkusten, en trekvarts bilfärd från Tobisvik.

– Det är så härlig atmosfär och så fantastisk gemenskap här, campingen är som en enda stor familj. När man är långliggare så träffar man hela tiden nya ansikten som efterhand blir ens vänner. Även barnen får kompisar som de håller kontakt med.

Österlen brukar kallas för Sveriges Provence. Och det är inte svårt att förstå varför många vill jämföra den pittoreska fliken av Skåne med vackra Sydfrankrike. Vallmoängar, vingårdar, sandstränder, spännande utflyktsmål och måleriska fiskesamhällen gör regionen unik. Efter morgonpromenaden vid havet cyklar familjen Nerer bort till butiken vid receptionen och köper några frasiga morgonfrallor. Det blir ett litet äventyr utanför vardagen, ett av många under semestern. Efter frukost ger sig barnen i väg på en spännande skattjakt, det ska letas pirater vid havet. Lite senare på dagen står godisregn och disco på schemat för de yngre.

ställning på strand

Spännande sevärdheter...

Hoppkudde på Österlen

...och skoj för barnen.

– Ägarna är fantastiskt duktiga på att ta hand om alla campinggäster, både stora och små. Det anordnas mycket aktiviteter för barnen, vilket gör att de stortrivs och längtar tillbaka.

De många spännande aktiviteter som finns i närområdet lyfter Elisabeth Nerer fram särskilt när hon talar om tjusningen med Österlen. Kiviks marknad, Ale stenar, Glimmingehus eller dramatisk skärmflygning vid sydkustens branta klippor – på Österlen är det svårt att bli uttråkad. Det väntar ett nytt äventyr runt varje vägkrök och bakom varje kulle. Och allt finns inom rimligt bilavstånd.

Även campingområdet har ett stort utbud för den som vill aktivera sig. Eller vad sägs om beachvolleyplan, minigolfbana, tennisplaner och boulebana? Till lunch grillar familjen kött och äter tillsammans i skuggan. Efter ett gemensamt dopp i havet försvinner barnen i väg för att hoppa studsmatta och fortsätta svalka sig i de tempererade utomhusbassängerna. Föräldrarna hakar på.

– Mycket kretsar förstås kring barnen men det finns en hel del att se fram emot för oss vuxna också. Midsommardans, kräftskiva, grisfest och danskvällar är några av de återkommande höjdpunkterna på sommaren, säger Elisabeth Nerer.

Bara två kilometer bort ligger Simrishamn, en småstad som Elisabeth Nerer talar varmt om. Den här kvällen avslutas på samma sätt som många andra högsommarkvällar, med en cykeltur in till det idylliska fiskesamhället.

– Vi brukar välja någon av de härliga fiskekrogarna nere vid hamnen.

Innan det är för sent vill Anders Nilsson och sonen Rasmus cykla tillbaka till campingen, de vill gärna hinna prova fiskelyckan innan skymningen. Att fiska spätta är en favorit hos många campinggäster. När
jag frågar Elisabeth Nerer varför familjen föredrar att just bo på camping så kommer svaret snabbt.

– Det finns en frihet i campinglivet. Med husvagn är du inte bunden till en och samma plats, som du är med exempelvis en sommarstuga. Dessutom slipper man laga stuprännor och ha dåligt samvete över växande ogräs, säger Elisabeth Nerer.

Fiske i skymningen

Far och son hoppas på napp

FEM CAMPINGPLATSER PÅ ÖSTERLEN

Tobisviks Camping
Här, med Österlens alla pärlor på bekvämt avstånd, är det lätt att trivas. Anläggningen är bokningsbar online via Camping.se.

Ystad Camping
Ystad, staden med korsvirkeshus, kullerstensgator och pittoreska miljöer präglas av en mysig atmosfär.

Borrbystrand Camping
En fin campinganläggning vid en sandstrand som lockar till härliga och svalkande dopp i Östersjön.

Kiviks Familjecamping
På Kivik Campings vackra utsiktsplats kan du luta dig tillbaka, njuta av stillheten och se solen gå upp över vattnet.

Löderups Strandbads Camping
Ligger på Österlens sydligaste spets, intill en vidsträckt och vacker sandstrand.


––

Av: Johan Kellman Larsson
Fotograf: Johan Strindberg