Avsnittsbild Västkusten

Hummerpremiär på Västkusten

Vi drar till Västkusten för upplevelser i skaldjurens tecken. Efter att hummertinorna är agnade och kastade i havet fiskar vi krabbor från bryggan. Sedan är det dags för hummersafari utanför Resö. Vi testar även havskajak längs karga bohusklippor, det grå annalkande vädret till trots.

Havskajak i Gundsund

Havskajak i Grundsund

Spela upp inslaget2 min, 02:29-04:48

Havskajak är lätt att lära sig och det ger dig ett underifrånperspektiv i ordets mest positiva mening. Det faktum att du befinner dig så nära vattenytan ger dig speciell kontakt med vår naturs mest mäktiga element – havet.

Krabbfiske

Krabbfiske från bryggan med familjen

Spela upp inslaget1 min, 04:50-05:59

Att fiska krabbor från bryggan är en riktig västkustklassiker, om du frågar de som är uppväxta där. Det är lätt, det är spännande och det är jätteroligt.

Hummersafari

Hummersafari utanför Resö

Spela upp inslaget4 min, 05:58-09:41

Vi hoppar ombord på M/S Kosteskär för att uppleva något så häftigt som en hummersafari. Men här är det inget ”sitt lugnt i båten”, inte. Nej, du ska vara med och dra upp tinorna helt själv. Men slitet är inte i onödan – om det finns hummer i tinan så får du behålla dem.

Boende i Bohuslän

Vårt boende under hummerpremiären

Ramsviks Stugby & Camping
Ramsviks Stugby & Camping

Längst ute i havsbandet på Västkusten, en mil norr om Smögen, ligger Ramsvik Stugby & Camping. Vackert omgiven av hav, sandstrand och klippor. En underbar plats att njuta av bästkusten och Bohuslän.

Spela upp inslaget1 min, 00:06-01:08
Fakta om programmet

Programledare
Louise Fornander

Foto
Silverbullet Film

Hummerfest på Resö

Hummerfest

2 personer

Lag
(går att skala upp)

2 liter vatten
1 dl salt
4 msk socker
0,5 liter mörk lättöl
Dill, dillfrö, krondill

Tillbehör

Färska räkor
Aioli
Bröd, smör och ost

Så här gör du:

  1. Använd en rymlig gryta. Blanda ingredienserna till lagen och koka upp
  2. När lagen kokar på full effekt lägger du i hummern
  3. 450 g hummer kokar på svag värme i 6-7 minuter (lägg till 1 minut/100g utöver det)
  4. Låt gärna hummern svalna i lagen när koktiden är över