Udda Äventyr Ridning Cowboy

Norrbottens militära och riviera

Med Pite Havsbad som bas utforskar vi natursköna Norrbotten. Det blir häftig cowboyridning i den norrländska vildmarken med full galopp i grunda bläckar och stilla kvällar vid lägerelden. Därefter beger vi oss till Bodens fästing, som en gång i tiden var Sveriges hemligaste plats.

Cowboyridning i vildmarken

Cowboyridning i vildmarken

Spela upp inslaget5 min, 00:48-05:26

Häng med på ett fyrfota äventyr i vildmark. Västernridning, som det också heter, är en utpräglad form av bruksridning. Det vill säga du ska kunna arbeta från hästryggen. Det tar inte lång tid att lära sig grunderna, så äventyret börjar fort. Udda Äventyr, som anordnar västernridningen, hittar du en timma nordväst om Pite Havsbad.

Bodens Fästning Militärhistoria

Militärhistoria på Bodens Fästning

Spela upp inslaget3 min, 09:03-12:19

Bodens fästning är en av världens 10 största militära byggprojekt. Det används inte till det ursprungliga syftet längre, men idag du kan boka en guidad tur. Fästningen var förbjudet område fram till 1998. Vi visas runt en av fästningens alla delar, Rödbergsfortet.

Boende i Norrbotten

Vårt boende i Norrbotten

Pite Havsbad
Pite Havsbad

Pite Havsbad är en av Sveriges största anläggningar och här finns mycket mer än campingtomter och stugor. Här finns också ett hotell, men framför allt mängder att göra; äventyrsbad, bowlingbana, underhållning och – så klart – havsbadet.

Spela upp inslaget1 min, 05:32-06:22
Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Grillad fläskfilé glaserad i rabarberchutney

Grillad fläskfilé glaserad i rabarberchutney

5-6 personer

800 g fläskfilé
2 tsk sal
1 msk grillkrydda
1 krm svartpeppar
1 krm chilipeppar
1 msk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Rabarberchutney
1 Granatäpple
1 tsk Gurkmeja
Ris

Gör så här: 

Skala och skär gul lök och vitlök i klyftor. Blanda med olja och samtliga kryddor till en marinad. Rensa fläskfilèn från hinnor och dela i fina bitar. Lägg i marinaden och blanda väl. Låt dra minst 2 timmar, men helst över natten.

Koka ris enligt anvisningar och tillsätt gurkmeja i vattnet innan uppkok.

Trä på grillspett och grilla, cirka 10 – 15 minuter. Värm upp rabarber-chutneyn och pensla över köttspetten, och låt dem sedan ligga på grillen ytterligare några minuter.

Lägg upp spett och ris på tallrik. Dela ett granatäpple, ta ut kärnorna och strö över dem på det färdiga riset.