Toscana

Smaklökarnas Toscana

Toscana är känt för mycket, men kanske framförallt vin och mat. När vi besöker den kulinariska italienska provinsen tar vi tempen på precis det.

Montalcino

Montalcinos atmosfär och goda smaker

Spela upp inslaget2 min, 01:24-03:38

Montalcino är en medeltidsstad i södra Toscana. Här, på toppen av ett berg, finns bland annat en borg som det idag en vinbutik huserar i. Enoteca La Fotezza di Maontalcinos sommelier guidar oss genom deras stora utbud.

Klostret i Sant’ Antimo

Klostret i Sant’ Antimo

Spela upp inslaget1 min, 03:39-04:36

Att gå i kloster tillhör inte vanligheterna för oss sekulära svenskar, men vi tycker att det är en bra idé här, i Toscanas Sant’ Antimo. Klostret tros vara uppfört någon gång på 1100-talet och är fortfarande aktivt. Munkarna ber flera gånger dagligen i form av acapellasång – det fungerar som balsam för själen, troende eller ej.

Vingården

Vingården som drivs av enbart kvinnor

Spela upp inslaget3 min, 06:22-08:55

Att besöka en vingård är ett bra sätt att lära sig mer om vin och processen att ta fram den ljuva drycken. Vi besöker en vingård och träffar Donatella, grundare av Cinelli Colombini – en vingård där det enbart arbetar kvinnor.

Il Leccio

Smakupplevesle på restaurangen Il Leccio

Spela upp inslaget2 min, 08:55-11:20

Italien är fullproppat med genuina restauranger och det kan vara svårt att välja. Därför vill vi tipsa om Il Leccio i Sant'Angelo In Colle Montalcino. De serverar traditionell, handgjord italiensk mat när den är som bäst. Och fråga gärna kyparen om vilket vin som passar bäst till det du ska äta.

Toscana boende

Vårt boende i Toscana

La Soline
Camping La Soline

I Toscana finns närmare 100 campingplatser. Vi väljer att checka in på campingplatsen Le Soline. Här har du – utöver omgivningarnas vykortsliknande skönhet – bland annat en pool.

Spela upp inslaget1 min, 05:45-06:22
Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film