Åre på sommaren

Åre. Något för alla – året om

Mixen på människorna och kontrasten mellan puls och paus är det som gör Åre så härligt. Här kan du cykla nerför fjället på downhill-leder i världsklass och plocka hjortron på samma dag. En plats med äventyr för alla sinnen – året runt.

De branta, smala stigarna som leder till Åreskutans topp trampades upp redan på 1800-talet då luftgäster och blomsterherrar kom till Åre för att rekreera sig, andas den friska fjälluften och botanisera bland växterna. Och trots att det fortfarande är naturen som lockar många hit idag har de flesta utvecklat nya sätt att avnjuta den på – iförda löparskor, på hjul som friktionsfritt rullar över stenar och rötter, ljudlöst paddlande på lugna vatten eller med skärm och linor som hindrar från fritt fall.

ÅRE ÄR INTE stort och det är nära till det mesta. Om du använder torget med den 1000 år gamla kyrkan som utgångspunkt hittar du snabbt cyklar att hyra, guideföretag som erbjuder vandringsturer eller forsfärder. Här finns också trendiga butiker med det senaste modet och andra med traditionellt hantverk. Det är inte långt till liftsystemet och ska du vandra eller cykla tar du dig enkelt upp på fjället från torget med Kabinbanan, VM6:an eller Bergbanan. På eftermiddagarna bjuder uteserveringarna på skönt häng och sommarens något lugnare version av after ski.

Utsikten från Åreskutan

PÅ HÖSTEN BLIR luften högre och klarare och fjället exploderar i röda och gula toner. Hösten i Åre liknar det djupa andetag man tar efter ett tufft träningspass, andetaget som fyller lungorna med nytt, friskt syre. Det finns cykelstigar att utforska, fjäll att bestiga och skatter i form av bär och svamp att plocka. Att belöna sig själv med spa efter en aktiv dag blir än mer efterlängtat när temperaturen kryper neråt och det blir kyligare.
       De allra flesta förknippar kanske ändå Åre med vinter och skidåkning. Så snart den första snön faller på Åreskutan sicklar de passionerade skidentusiasterna sommarvallan av laggen och lägger de första svängarna i purfärskt puder på högzon. Vanligtvis i oktober. I Åre finns det alpin skidåkning med ett system med över hundra backar, men också mycket mer. Välpreparerade längd- och turspår hittar du i Björnen, Duved och högt belägna Ullådalen där spåren till största del går över kalfjäll. I Ullådalen finns också den mysiga Lillåstugan som inbjuder till ett välförtjänt våffelstopp på väg hem från skidturen. Under vintern fryser Ristafallet och blir perfekt för isklättring. På Åresjön startar skoterleder via vilka man tar sig ut till mil efter mil av öppna landskap, snöklädda skogar och fjäll.

VARE SIG MAN älskar vinterns skidsvängar, den skira våren eller att stilla ug ska under sommarens ljusa nätter är det svårt att inte falla för Åre. Ett livsnjuteri delas av bofasta och besökare och det nns ingen risk att äventyren sinar.

Pimpla i Åre

Vår-vintern är bästa tiden för pimpelfiske i Åre. Under isen finns röding och öring.

Cykling Åre

I Åre Bike Park cyklar du downhill från början av juni till slutet av september. Här finns leder för alla från nybörjaren till den vana cyklisten. Cyklar och skyddsutrustning finns att hyra i byn, liftkort köper du hos SkiStar.

Jämtländska campingplatser på Camping.se

ÅRE – KORT & GOTT

INVÅNARE: Ca 1 300 

ÅRESKUTANS TOPP: 1 420 möh

MAXIMAL FALLHÖJD: 890 m

VANDRINGSLEDER: totalt 100 km uppdelat på 20 leder från 1,2 km till 24 km

CYKELLEDER: 30 leder, ca 40 km utförsåkning

LIFTAR: 47

LÄNGSTA NEDFART: 6,5 km

PREPARERADE LÄNGDSPÅR: 92 km av vilka 17,5 km är elbelysta 

BARER OCH NATTKLUBBAR: ca 15 

RESTAURANGER: ca 50