Bli Ölandstokig du med

Vare sig du tar dig över Kalmarsund via Ölandsbron, eller via cykel- och passagerarfärjan Dessi, så ser du snart Öland ligga utsträckt i horisonten. En syn som hos många älskare av detta vackra landskap framkallar känslor av lugn, ro och frihet.

När du kommer till Öland så kan du vara säker på en sak: Här finns något för alla. På sommaren fullkomligen exploderar utbudet av aktiviteter, mat- och fikaställen, affärer och upplevelser på hela den avlånga ön. Allt från nattklubbsdunk till rofyllda picknickar, fika på ett stilla trädgårdscafé till mat på en uteservering mitt i ett myllrande folkliv. För familjeutflykten finns en lång rad aktiviteter att upptäcka. Lekland, olika ställen med djuraktiviteter, en mängd artistuppträdanden, motorrelaterade roligheter, karamellkokeri, drakflygning och djurpark med nöjesfält är bara en del av besöksmålen på listan. Att ön dessutom är känd för sina många och fina sandstränder och oftast toppar solligan bidrar förstås till semesterkänslan.

Eketorps Borg

Fornläm­ningarna på Öland fasci­nerar. Eketorps fornborg är ett av Ölands mest besökta utfyktsmål.

Cyklar på Öland

Cykel är ett utmärkt sätt att upptäcka vackra och platta Öland.

PÅ ÖLAND ÄR KULTUREN och historien alltid närvarande. Fornborgar, kvarnar och museer finns det gott om. Och historiska platser som besöksmål hittar du nära nog varhelst du vänder blicken; längs öns lands-vägar, i byar och samhällen. Då historia och kultur ofta går hand i hand är det inte ovanligt att kulturevenemang arrangeras på historiska platser. Håll ögonen öppna när du reser runt på ön. Även kulturutbudet är stort. Konstnärer och fotografer har länge fascinerats av det öländska landskapet. Här finns en rymd som ger ett unikt ljus. Under sommaren anordnas bland annat musikevenemang, konserter, teateraftnar och utställningar på flera platser.

ÖLAND ÄR OCKSÅ sportutövarnas och motionärernas ö. Här samsas kitesurfare med löpare, cyklister, inlinesåkare, rullskideåkare och andra som på något sätt vill röra på sig. En lång rad motionslopp, till fots eller på cykel, anordnas årligen och Ironman Kalmar har sin cykeletapp till största delen förlagd till Öland. Hälso- och träningsveckor arrangeras. Vandrings- och cykelleder sträcker sig från norr till söder och från öst till väst.

Skurkvarnen Långe Jan och ett får
Skedemosse Museum

På Skedemosse Museum finns en utställning om det berömda Skedemosseguldet. Härifrån finns dessutom en vandringsled till utgrävningsplatsen – en av södra Sveriges mest betydelsefulla offerplatser kring Kristi födelse.

Sol och bad på Öland

Dopp utan flip-flop

Sol och bad

På Öland finns gott om möjligheter till svalkande dopp och avkoppling i solstolen. På sydvästra delen av ön hittar du bland annat ERIKSÖRE. På de norra delarna är lugna LYCKESAND och välkända BÖDA SAND två exempel. För dig som föredrar lite mer avskildhet så är chanserna att hitta ett eget smultronställe längs de långa kusterna goda.

Öland – kort och gott

Öländska campingplatser på Camping.se

INVÅNARE: drygt 25 000

YTA: 1 347 km2

STÖRSTA BREDD: 16 km

LÄNGD: 137 km

HÖGSTA PUNKT: 57 m.ö.h. Kastlösa

VANDRINGSLEDER: ett trettiotal leder fördelade över ön

CYKELLEDER: fyra

RESTAURANGER: ett sextiotal under högsäsong och cirka trettio året runt