Dansbandsveckan i Malung

Golvgung i Malung

50 000 dansare, 82 dansband och sex dansbanor. Trycket är massivt när Dansbandsveckan förvandlar Malung till Dalarnas Las Vegas. Varje år samlas människor från hela landet för att dansa polka och foxtrot och gnida kinderna mot varandra.

Klockan är åtta på fredag kväll och Folkets Park Orrskogen har just öppnat för kvällen. Det är sista helgen av Dansbandsveckan och peppade besökare hälsas välkomna med en kram av Lars Bälter, som varit med och arrangerat evenemanget de senaste 18 åren.

– Det här är Sveriges enda kramcertifierade evenemang, säger han glatt på dalmål mellan kramarna med kvällens första gäster.

En av dem är 17-åriga Aleksander Pettersson från Orrefors. Tillsammans med sin pappa bor han i tält under veckan och dansar sulorna slitna till favoritbanden Highlights, Sannex och Lasse Stefanz.

– Det är många bra band i år, men det roligaste är såklart att dansa och träffa folk, säger han innan han med bestämda steg ger sig av mot dansbanorna.

HAN ÄR EN AV DRYGT 7000 som tar sig till parken den här kvällen för att dansa bugg, foxtrot, eller den tätare versionen är lätt att förstå att det uppstår romans på dansgolvet. Under årets upplaga gick ett tidigt larm ut om att kondomerna var slutsålda på området. Det åtgärdades dock snabbt och ingen brist rådde under veckan.

Wenche Furuhovde Bjørg Brenna

Norska Wenche Furuhovde och Bjørg Brenna har tagit sig till Malung för att dansutbudet är bättre här än hemma i Norge.

PÅ OMRÅDETS LUGNASTE dansbana, nummer fem, dansas det gammeldans till tonerna av dragspel och fiol från Starkens Spelmän. Daniel Larsson från Ludvika har varit i Malung de senaste åtta åren. Han dansar gärna bugg och foxtrot, men drar sig inte för en polka eller schottis med sin mamma, som också är på plats.

– Det roligaste är en blandning av moget och modernt. Många vill dela upp det mellan de två, men dans är dans tycker jag. Hur gammal man är spelar ingen roll, bara man blir glad, säger han.

Några timmar senare är dansbanorna fyllda till bristningsgränsen. På nummer tre trängs de flesta och bästa dansarna. Här blandas kroppsdofter med parfym, hormoner och en och annan ölstinn värmlänning. Uppbjudningar nekas med ett artigt ”Jag tror jag väntar lite”, eller tackas glatt ja till innan paren ger sig in i vimlet. Publikens jubel stiger och temperaturen närmar sig bastunivå när Highlights river av Loreens Euphoria i dansbandstappning.

– Mår ni braaaaaaaaa? Frågar sångaren Michael Mårtensson retoriskt, medan publiken dansar loss för brinnande livet.

Dagen efter råder lugnet utanför parken. Inte bara besökarna, utan också banden verkar ha tagit sovmorgon. Fredagskvällen är traditionsenligt en firmafest även för orkestrarna. Aleksander Pettersson är tidigt uppe och fotograferar bandens bussar och hoppas få en glimt av något av sina favoritband.

– Fernandoz buss är snyggast, den med vargen på. De är ju från Värmland, förklarar han medan han smyger runt bland bussarna och hälsar artigt på chaufförerna som tålmodigt väntar på att få köra hem.

Dansskor eller finskor
Kind mot kind dansbandsveckan i Malung

DET FÖRSTA LIVSTECKNET från banden är Highlights sångare Michael Mårtensson. Han visar sig vara en före detta musikalartist från Stockholm som blivit headhuntad till jobbet som frontman för det populära dansbandet från Norrköping.

– Jag fick ett samtal för tre år sedan där de frågade om jag var intresserad. Sedan dess har det varit Highlights som gäller. Vi är ett av få band som turnerar på heltid, så det är betydligt tryggare än att arbeta som musikalartist, berättar han.

I Malung samlas den publik som bandet träffar när de är ute och turnerar. En trogen publik följer dem på era av spelningarna varje sommar. På så sätt utvecklas ett speciellt förhållande mellan bandet och deras fans.

– Man får gosedjur uppkastade på scen, folk skickar kärleksbrev och vi blir nästan kompisar med våra fans, förklarar Michael Mårtensson.

Dansman i Malung
När hon känner att hon kan släppa allt och bara låta sig följa med. Då får man en rejäl endorfinkick.
Daniel Larsson, Ludvika

NÅGON KILOMETER från Folkets Park, i en ombyggd militärbuss pustar Daniel Larsson ut efter gårdagens dans. Tillsammans med flickvännen Jenny Västerlund och Pierre Ragnarsson tar han bussen till ett par dansevenemang varje sommar. Innan Malung har de dansat på Öland och han berättar passionerat om när dansen är som bäst.

– När man hittar det perfekta läget där man för sin partner på dansgolvet. När hon känner att hon kan släppa allt och bara låta sig följa med. Då får man en rejäl endorfinkick. Det är svårt att förklara, men då känner man verkligen vad det är som är så magiskt med att dansa. Kompisen Pierre Ragnarsson håller med.

– Dans är ett sånt där intresse som man aldrig slutar med. Jag dansade mycket som ung, sedan dansade jag inte alls på tio år. Plötsligt insåg jag att jag behövde en hobby och började dansa igen. Det kommer alltid nya danser, nya människor och nya orkestrar, men har man väl lärt sig dansa Foxtrot så kan man dansa det livet ut.

På frågan om det blir Dansbandsveckan i Malung även nästa år tvekar varken han eller Daniel Larsson innan de svarar.

– Självklart. Det finns nog ingen som varit här i veckan som inte redan tänker på att de vill tillbaka nästa år.

Lena Andersson, Fagersta

Lena Andersson, 53, Fagersta

Vad är det bästa med dansbands­veckan i Malung?

– Att träffa allt roligt folk. Man möter dansare från hela Sverige. Från Norrland till Skåne och det är kul att dansa, prata och umgås eftersom alla är så glada.

Aleksander Pettersson, Orrefors

Aleksander Pettersson, 17, Orrefors

– Att få ha kul och få göra det man känner för. Man får dansa och ha skoj och lyssna på band som Lasse Stefanz, Highlights, Voize och Sannex.

Marie Bernhardsson, Uddevalla

Marie Bernhardsson, 24, Uddevalla

– Att dansa, träffa nytt folk, känna glädjen och dansa dirty fox, en tajtare variant av foxtrot. Det är en härlig upplevelse helt enkelt.

Campingplatser i Dalarna på Camping.se

DANSBANDSVECKAN

  • Arrangeras vecka 29 varje sommar i Malung i västra Dalarna.

  • Lockar årligen runt 50 000 besökare.

  • Ordnar även andra spännande aktiviteter under veckan; tivoli för barn, gympa med Friskis & Svettis, danskurser och 5-kilometersloppet Buggruset
  • Har annordnats sedan 1985

UNDER DANSBANDSVECKAN...

... checkar ca 3 000 husvagnsekipage in i Malung

... finns det över 3 000 kvadratmeter dansgolv på sex dansbanor

... är 80 % av besökarna från Sverige, 15 % från Norge och resten från Danmark, Finland och resten av världen

... säljs det 500 kg hamburgare, 500 kg grillkorv och 700 kg brattburgare, en burgarvariant gjort med falukorv

... konsumeras det 25 000 liter öl

... uppstår inte sällan kärlek. Flera par träffas under veckan och era par gifter sig varje år på platsen för att fira att de träffats just på Dansbandsveckan

... bor 35 % av besökarna på camping (tält & husvagn)

... bor 20% av besökarna i stuga/ lägenhet/ rum