Norrlands riviera Svensk Camping Gonecamping.se Camping.se

Norrlands riviera

Sol, bad och lyxigt stugboende precis intill vattnet. På Byske havsbad är möjligheterna många. Följ med till Västerbottens riviera.

Det är tidig förmiddag på Byske havsbad i norra Västerbotten, mittemellan de norrländska metropolerna Piteå och Skellefteå. Solen skimrar i havets vågor och badgästerna börjar så smått förbereda sig för en dag på stranden. Här är aktiviteterna i full gång: segways och äventyrsgolf, joggare som avverkar morgonrundan längs strandpromenaden och strax intill fiket Byscaya håller en ny lekplats på att ta form.

I en av de lite mer avskilt belägna strandvillorna huserar den norska familjen Rostad/Erlend Mikalsen under en dryg semestervecka. Anita, Tom och 12-åriga dottern Seline har rest från Sortland i nordvästra Norge. Havet har den badentusiastiska familjen inpå knuten också hemmavid, men det är något annat att komma bort från vardagen till stugans enkelhet och ro.


Sommarmys på Byske Havsbad
Vi kommer närmare varandra på det här viset, när de vanliga distraktionerna och sysslorna är ur vägen.
Anita Rostad, mamma

– Det här är ett utmärkt sätt att bara få vara med varandra och ta dagen som den kommer, säger mamma Anita Rostad. Vi kommer närmare varandra på det här viset, när de vanliga distraktionerna och sysslorna är ur vägen.

Huset, med allrum och två små sovrum, har alla bekvämligheter och en liten terrass som vetter mot havet. Det är tredje gången familjen semestrar i Sverige, och i år hanns även en liten avstickare till Finland med innan de kom tillbaka till Byske för andra sommaren i rad. De ser semestern i första hand som ett sätt att umgås och bara ta det lugnt. Och för att bada! Ett halvkyligt hav är inget som avskräcker någon i familjen, och om vädret är för dåligt löser de det genom att ta bilen några mil norrut till Pite Havsbad där äventyrsbad finns inomhus. Det dagliga doppet är ett obligatorium som det inte kompromissas med.

Alla husbilsägare är olika. En del vill stå stilla på samma plats och ha lite lyxcamping. Men vi gör utflykter och ser saker hela tiden.
Carole Vernersson, upplevare

Inte särskilt långt från stugorna vid havet har förstagångsbesökarna Dan Vernersson och frun Carole parkerat sin husbil på de nya uppställningsplatserna. De har slagit sig ner i sina medhavda utomhusmöbler, medan hunden Penny glatt viftar på svansen. Med undantag för juli, då de njuter av den svenska högsommaren hemma på västkusten, åker pensionärsparet Sverige och Norge runt i husbilen mellan april och oktober varje år. Trots det myckna resandet är det första gången de är här.

– Jag läste att världens längsta linbana finns häromkring och att den biten man som turist fick åka låg just precis här, berättar Dan. Den vill man ju uppleva. Sen finns det om annat att se.

Just jakten på äventyr och sevärdheter är vad som driver paret Vernerssons resande runt landet.

– Alla husbilsägare är olika. En del vill stå stilla på samma plats och ha lite lyxcamping. Men vi gör utflykter och ser saker hela tiden. Ofta kan man fråga personalen på campinganläggningen och få bra tips.

Carole och Dan Vernersson

Carole och Dan Vernersson

Med närheten till laxfiske i Byskeälven, vandringsleder i den närbelägna skogen och skoteråkning på vintern, finns möjlighet till äventyrliga aktiviteter under alla årstider. På södra sidan om stenpiren, där Byske älv mynnar ut i Bottenhavet, finns en särskild hundbadstrand, för den som precis som paret Vernersson vill ta med sig husdjuret på semestern. Allt som förknippas med traditionellt campingliv – tältplatser och husvagnar på rad, familjeaktiviteter och underhållning – finns också här.

För familjen Rostad/Erlend Mikalsen är det lite mer avskilda strandvillalivet det utmärkta alternativet. När vi kommer på besök är familjen just i färd med att duka fram frukosten utomhus. Semesterveckan lider mot sitt slut. Vädret har varit lite skakigt sedan familjen rullade in – trots lyckomaskoten och badankan Gunnars närvaro på instrumentbrädan i bilen. Men de sista dagarna lovar strålande sol och Anita, Tom och Seline ser fram emot att maximera strandhänget. Här finns även en tempererad utomhuspool med vattenrutschbanor, men i dag är det uppenbart havet som drar: stranden fylls snabbt på den här tisdagen i juli.

Vi slår oss ner i en liten soffgrupp med våra glassar – för familjen är mjukglass med chokladströssel standard – och tittar på folk. Solen börjar värma ordentligt och det är uppenbart att familjen längtar efter att få suga ut så många strandtimmar som möjligt av den kvarvarande semestern. Kommer familjen att återvända till Byske havsbad igen?

– Det kommer vi definitivt att göra!

Urval strandnära anläggnigar i Norrland

BYSKE HAVSBAD
Barnvänlig strand med uthyrning av trampbåtar

CAMP KAJUTAN
En ny campingplats I Skellefteå, beläget vid Skellefteälvens strand

BORGARUDDENS CAMPING
Anläggning med familjär atmosfär precis vid havet

PITE HAVSBAD
En av Sveriges största anläggningar med bl.a kilometerlång sandstrand och After Beach

 

– –

Text: Therese Eriksson
Bild: Paulina Holmgren