Halland Surfin Sweden

Surfin' Sweden

Varberg är en av Sveriges mest surfvänliga platser. Hit återvänder surfare sommar efter sommar. Vissa dagar får de sällskap av hundratals badgäster. Andra dagar har de stranden helt för sig själva.

Jens Strandberg har full koll på väderprognosen och meddelar döttrarna att den kommande veckan ska bli solig. Väldigt solig. 12-åriga Hedda och 14-åriga Thea är båda nöjda med det beskedet. Själv hade han nog gärna sett ett oväder eller två. – Jag älskar mörk himmel och hård vind. Då är det högst vågor. Så fort det blåser måste man ut. Det är som ett gift! säger vindsurfaren Jens Strandberg.

Varberg anses vara ett av landets bästa surfingställen och lämpar sig lika bra för nybörjare som för proffs. Blåsiga dagar fylls Apelviken av våghalsiga vindsurfare med färgglada segel. Soliga dagar guppar vågsurfingbrädorna runt mellan badgästerna. Alldeles intill stranden går det också att hyra både stora och små brädor. Det ordnas även kurser.

Jens Strandberg vindsurfade första gången när han var sex år gammal. Brädan tillhörde egentligen storebrorsan, men fick snabbt en ny ägare. Intresset höll i sig och när han blev äldre började han jobba extra i en surfbutik i Malmö. Någon lön brydde han sig inte om att ta ut. Jens Strandberg föredrog att få betalt i surfprylar. Varbergsvågorna beskriver han som rena och stadiga. På andra ställen ”skvalpar det som i ett badkar” när det blåser. Jens Strandberg minns att han var 16 år gammal när han kom hit för första gången. Sedan dess har han återvänt år efter år.

– Jag gjorde ett uppehåll när jag fick barn, men nu följer de med. Det känns jättekul! De är inte lika galna som jag. De tycker
det är ganska skönt med sommar och sol också, men de följer gärna med ut om det är surfväder, säger Jens Strandberg.

Jag älskar mörk himmel och hård vind. Så fort det blåser måste man ut. Det är som ett gift.
Jens Strandberg, surfare

I år har de synkat sin Varbergsvecka med fyra andra surffamiljer. Om några dagar väntas ytterligare några familjer dyka upp. De flesta bor på campingen som bara ligger några steg från havet. En del tältar också bland sanddynerna.

– För att kunna ägna sin semester åt surfingen måste alla vara med på det. Det är bra att det finns restauranger, massa folk och sol och bad. Annars hade det inte varit lika kul, säger Jens Strandberg och vinkar till sig döttrarna som han ser på avstånd.
Med varsin bräda under armen eller ovanpå huvudet tar de sikte på havet. Theas och Heddas kompis Indra Hellström Dupros är också med. Solen skiner och sanden bränner under tårna.


– Jag tycker om vatten. Hittills har jag mest vågsurfat, men egentligen gillar jag fart. Vindsurfing passar mig bättre, men
då måste man vara ute när det är tråkigare väder, säger Hedda Strandberg och släpper ner sin bräda i det glittrande havsvattnet. Några sekunder senare har alla dragit i väg åt var sitt håll. Långt bort i fjärran ser man hur någon är ute och motionspaddlar. På grunt vatten provar en sexårig tjej stand up paddle board, SUP, för första gången. Det ser inte det minsta vingligt ut. Tvärtom, och många av badgästerna spanar nyfiket åt surfarnas håll.

Bära bräda i Halland, Vargerg

Att bära en bräda.

Jens Strandberg har tagit med sig sin vindsurfingbräda ner till havet för att visa hur det ser ut, men vågorna är alldeles för tama. Seglet fylls inte med vind utan lägger sig platt mot havsytan. När vädret är optimalt blåser det i stället 15 sekundmeter, berättar han. Då får surfarna ha stranden för sig själva. De andra semesterfirarna shoppar eller roar sig på annat vis.

Överlag kretsar det mesta i surfarnas värld kring vädret. Det är det ständiga samtalsämnet. Och om man inte själv kollar prognoserna lär man bli varse.
– Det brukar stå på en skylt vad det blir för vind. Om det ska bli bra förutsättningar är det långa köer till uthyrningen, säger Hedda Strandberg. När de känner sig nöjda för i dag vadar de in till strandkanten och lyfter upp sina brädor. De tar vägen mellan sanddynorna och går mot stugan. Snart lutas en paddel och tre sandiga brädor mot träväggen. Döttrarna sätter sig på knä och fotar till Snapchat och Instagram. Jens Strandberg ser nöjd ut.
– När brädorna står uppradade så här, då är det semester, säger han.

Surfning Sweden, Gone camping, Varberg, Apelviken

”När brädorna står uppradade så här, då är det semester”, säger Jens Strandberg.

Några campingplatser med känt surfläge i Sverige

Apelviken.se, Varberg
En av västkustens mest kända surfstränder och Apelviken.se har gratis surfkurser för sina gäster.

Ringenäs, nära Halmstad Camping
Stor sandstrand i närheten av Tylösand.

Habo Ljung i Lomma
Kite- och vindsurfingsstrand med stora ytor.

Abbekås på sterlen
Ett av otaliga ställen på Österlen i Skåne. Bra för såväl vindsurfing som kitesurfing.

Torhamn i Karlskrona
Långt ut i Blekinge skärgård har Karlskronaborna hittat fri vind och stora ytor – perfekt för vindsurfing och kitesurfing.  

Haga Park på Öland
Stor vindsurfingstrand söder om brofästet. Här är det full action hela sommaren. 
Haga Park är via känt för sin starka sjöbris. 

Torö utanför Nynäshamn 
Vågställe utanför Stockholm.

––

Av Anna Liljemalm
Fotograf Christer Ehrling