Header för A till Ö

Campingsemesterns A till Ö

Tanka på lite kunskap om campingsemestern. Här har du listan med allt du behöver veta. Nästan i alla fall.

A – Aktiviteter. Det är inte ovanligt att campingplatser anordnar olika aktiviteter för sina gäster. Det kan vara allt från ledarledda träningspass till vinprovning. Är du sugen på att aktivera dig så fråga vid incheckningen eller kolla på Camping.se i förväg – sökmotorns filter är mycket smart och kan vaska fram campingplatser som motsvarar de flesta önskemål.

B – Boka. För att vara du ska vara riktigt säker på att få just den campingtomt eller stuga du vill ha så boka i förväg. Många campingplatser erbjuder möjlighet att boka online. På Camping.se kan du i lugn och ro planera och boka din semester hemma i soffan.

C – Cykeluthyrning. Många campingplatser hyr ut cyklar till sina gäster. Ett härligt sätt att utforska omgivningarna på. Dessutom är hyrcykel ett smidigt alternativ till att hänga på cyklar bak på bilen. Kolla enkelt upp på Camping.se vilka campingplatser som hyr ut cykel.

D – Dusch. Så gott som alla campingplatser har servicehus med duschar och toaletter. Vissa har till och med duschar för våra fyrbenta vänner.

E – El. Husbils- och husvagnstomter på campingplatserna är oftast utrustade med elskåp som du kan ansluta ditt boende till. Tänk på att sladden mellan dig och skåpet inte får vara skarvad. För din säkerhets skull.

F – Fiske. Sportfiske är en stor svensk folkrörelse. Campingboende och fiskeintresse är två aktiviteter som gifter sig mycket bra. Inte minst för att Sveriges campingplatser ofta ligger nära vatten. Fråga på anläggningen vilka bra fiskevatten som finns i närheten och vilka regler som gäller. Ibland krävs fiskekort.

G – Grillning. Doften av glödande kol är för många sommarens själva själ. En härlig grillkväll kan vara magisk. På många campingplatser finns stationära grillplatser dit du bara behöver ha med eget kol. Det går också bra att grilla intill din plats – men var försiktig med värmen och ställ aldrig en engångsgrill direkt på gräset.

H – Husdjur. Dina husdjur är välkomna till campingplatsen. För allas trevnad så finns dock ofta regler om att de ska hållas kopplade inom campingplatsen. Ska du bo i stuga så kan det vara smart att kolla upp i förväg om det är ok med pälsdjur. Många campingplatser har både speciella badplatser, duschar och aktivitetsbanor för de fyrfota familjemedlemmarna.

I – Incheckning. Precis som på hotell checkar du in när du kommer till en campingplats.

J - Juli. Den månad då flest svenskar bor på en campingplats. Drygt hälften av alla kommersiella gästnätter under juli månad i Sverige tillbringas på en campingplats.

K - Katalog. Vill du få en bra överblick över Sveriges campingplatser så kan vi tipsa om katalogen Svensk Camping. Katalogen innehåller campingplatspresentationer, inspiration, utflyktstips och en Sverigekarta. Katalogen trycks på tre språk; svenska, engelska och tyska och finns hos alla SCR Svensk Camping-anslutna anläggningar och turistbyråer över hela landet. Den går även att beställa eller läsa som e-katalog på Camping.se.

K - Klassificering. För att du som gäst ska kunna göra ett tryggt val när du bokar din semester är flera SCR Svensk Camping-anslutna klassicficerade med stjärnor, från en till fem stycken. Klassificeringen redogör för utbud, vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard den håller. Klassificeringarna genomförs av oberoende part, som även klassificerar hotell och vandrarhem och genomförs vart tredje år, förutom för femstjärniga campingplatser, som besöks varje år. När du söker campingplatser på Camping.se kan du filtrera utifrån de olika stjärn- och färgstapelbetygen.

L – Läge. De allra flesta campingplatser har fantastiskt vackra lägen, invid en sjö eller nära kusten. Många av Sveriges anläggningar har vuxit fram på platser dit lediga människor av tradition tagit sig. Ett oorganiserat övernattande blev efter hand organiserat och viss service började erbjudas mot avgift. En slags organisk framväxt på Sveriges vackraste platser alltså.

M – Minigolf. Vad är väl en sommar utan en runda minigolf? Denna semestersvenskens folksport utövas flitigt på landets campingplatser och många anläggningar har satsat stort på avancerade banor med sinnrik utformning – så kallad äventyrsgolf. Och ärligt talat – finns det något roligare än att vinna över sin familj?

N - Nöjdhet. Precis som för restauranger och hotell kan du läsa om campingplatser och dess gästomdömen på TripAdvisor. En bra erfarenhetsbank som du själv fyller på genom att dela med dig om hur din vistelse varit. En smart tjänst som hjälper andra att hitta sin drömplats.

O – Ordning och reda. Alla SCR Svensk Camping-anslutna anläggningar har samma grundläggande ordningsregler. Oftast gäller att det ska vara tyst och lugnt på området vid 23.

P – Parkering. Oftast får du parkera en bil på tomten du hyr. Reser ni i fler bilar finns som regel en avsedd parkeringsplats utanför området. Kör alltid försiktigt på området då lekande barn skuttar fram där man minst anar det.

P- Pool. Många barn (och vuxna) älskar att bada. På flera campingplatser hittar du riktigt häftiga pool-anläggningar med en uppsjö olika sorters attraktioner. Kolla på Camping.se för hela utbudet.

Q - Quick-stop. För dig som bara vill sova tryggt över natten, fylla på vatten, tömma latrinen, slänga sopor, ladda batterier eller bara ta en skön dusch erbjuder många campingplatser möjlighet till en kortare vistelse. Då anländer du till campingplatsen efter klockan 21 och reser igen nästa morgon innan klockan 9. Kolla på Camping.se vilka campingplatser som erbjuder Quick-stop.

R – Restaurang. Utbudet varierar stort mellan olika campingplatser. De mest spartanska kallas vildmarkscampingplatser och är vad de heter: ett område med endast det mest livsnödvändiga. Sedan finns det anläggningar som har eget vattenland, butiker och restauranger. Välj det som passar dig. Ett smart tips om du vill äta på restaurang är annars att fråga personalen – de har mycket hög lokalkännedom och kan oftast ge dig några heta tips på bra matställen i närheten.

S – Ställplats. En ställplats är en enklare övernattningsplats för husbilar. Här finns bara den mest grundläggande servicen och området är anpassat för kortare vistelser.

T – Tält. Campingplatsens mest klassiska boendeform. Men det var länge sedan majoriteten av semesterfirarna bodde i tält. På dagens campingplatser ser det helt annorlunda ut: ungefär 72 procent bor i husvagn, 14 procent i stugor, 9 procent bor i husbil och endast 5 i tält. Den grupp som växer snabbast just nu är husbilsgästerna. Men visst är det något alldeles speciellt att sova i tält med nattens alla ljud alldeles utanför tältduken.

U – UV-strålning. Vi svenskar längtar något oerhört efter solens strålar under vinterhalvåret. Och så snart dagarna blivit längre sitter vi gärna med ansiktet vänt mot ljuskällan på himlen. Tänk på att packa ner solskyddsfaktor på din resa, så kan du njuta av solen längre.

V - Vandringsleder. Sverige genomkorsas av mängder av fina vandringsleder med olika längder och svårighetsgrader. Många leder går förbi alldeles utanför en campingplats. Kolla på Camping.se var du hittar bra boende med nära till en vandringsled.

W -  Wifi. Du kan surfa på som vanligt på de allra flesta campingplatser. Kod till nätverket får du vid incheckning om det ingår i priset. Annars kan du köpa surf när som helst under din vistelse.

X-tra allt. Många campingplatser erbjuder riktigt lyxigt boende med x-tra allt.  Det kan vara färdigbäddade stugor eller hotellrum, spa-bad med behandlingar, frukostbuffé i restaurang och mycket mer.

Y – Yatzy. En campingsemester är som gjord för att umgås på riktigt. Plocka fram kubb, badmintonrackets eller gamla brädspel. Har du glömt att packa ner dylika förströelser så är det ingen fara, många anläggningar hyr ut i receptionen. Yatzy är en riktig klassiker, som du lätt kan stoppa ned i badkassen.

Z - Zon. På en campingplats bor många på en begränsad yta. Tänk på att respektera andras privata zoner, undvik att spela fotboll framför grannens förtält och att dra igång favoritlåten mitt i natten.

Å – Åldersgräns. Vissa campingplatser är särskilt anpassade för barnfamiljer och tillämpar därför extra hög åldersgräns, en bit över 18 år, för sina gäster. Orsaken är främst till för att det inte ska gå för livat till om nätterna.

Ä - Äventyr. En semester kan lätt förvandlas till ett riktigt äventyr – det finns många spännande platser och upplevelser att ta del av i Sverige. Du kan alltid fråga på campingplatsen om vad som finns i närheten – personalen har mycket god lokalkännedom. En kunskapsbank att ta del av.

Ö – Överlast. Håll koll på hur tungt du packar din husbil eller husvagn. Är den för tungt lastad påverkas trafiksäkerheten och du kan dessutom få böter som blir högre beroende på hur många procents övervikt fordonet har.