Scandinavian camper family with dog

En semesterform som lockar allt fler – gammal som ung

Läser du detta antar vi att du gillar att bo på campingplats eller är nyfiken på att testa. Då är du inte ensam. Övernattningarna på Sveriges campingplatser har de senaste  åren nämligen ökat med omkring en och en halv miljoner nätter.

Det kan vara intressant att titta lite på hur gästerna på Sveriges campingplatser ser ut. Och det första vi kan slå fast är att de allra flesta är svenskar som semestrar i Sverige. Vi som bor i Sverige älskar vår natur – och ingen annan semesterform tar dig så nära naturen, utan att tumma på bekvämligheten, som campingboendet gör. Under 2021 hade branschen totalt 15,5 miljoner gästnätter.

En kul detalj är att under högsäsong, juni till augusti, bor nästan 70 procent av alla norska Sverigeturister på campingplats. Detta tyder på att norrmännen, likt svenskarna, värdesätter närheten till naturen högt. Tittar man på totalen av alla ”kommersiella” övernattningar under högsäsong står campingplatserna för nästan hälften.

Regnbåge och husbil

När du besöker en campingplats finns det en mängd olika boendeformer att välja på. Den första variant som dyker upp i huvudet på många är tält – idag är det dock få som väljer den boendeformen. Eller så här: 1963 bodde 95 procent av alla gäster i tält och 5 procent i husvagn – idag är motsvarande siffror 5 procent i tält och 72 procent i husvagn. Just nu är det dock boende i husbil som växer starkast med omkring 9 procent av gästnätterna. Stugorna står för 14 procent.

Så vart reser man helst på sin campingsemester? Jo, det län som har överlägset flest övernattningar är Västra Götaland. Sedan är det en hård fajt om andraplatsen mellan Halland och Kalmar/Öland – en kamp som hallänningarna går segrande ur. På fjärde plats hittar vi Skåne.

Alla Sveriges kvalitetssäkrade campingplatser hittar du på Camping.se.

Husvagnar vid spegelblank sjö