Kebnekaise

Häng med till toppen av Kebnekaise sydspets, Sveriges högsta punkt, och djupt ner i Kirunagruvan – 500 meter under marken. Under vistelsen i Norrland bor vi på Stora Sjöfallets Fjällanläggning och vi får ett recept för grillen: potatisgalette med kallrökt lax och pepparotsvisp.

I det här avsnittet

Uppe på Sveriges högsta punkt

Spela upp inslaget5 min, 02:25-07:38

Uppe på Sveriges högsta punkt, Kebnekaises sydspets, är det inte bara vidderna och det makalösa landskapet som imponerar. Bedriften, det faktum att du tog dig hela vägen – oavsett vilken led du tagit upp – är minst lika kittlande.

En halv kilometer under jorden

Spela upp inslaget2 min, 07:40-09:46

Man har brutit järn i Kirunagruvan sedan början på 1900-talet, och att göra ett besök här nere är en häftig upplevelse. Vetskapen att du har cirka 500 meter upp till markytan är kittlande.

Vårt campingboende i Norrland

Spela upp inslaget1 min, 09:46-10:55

Stora Sjöfallets Fjällanläggning ligger mitt ute i ödemarken och 20 mil norr om polcirkeln. Här väntar upplevelser som fyller alla sinnen. För dig med husvagn, husbil eller tält erbjuds 90 campingtomter med el, 100 platser utan. Som gäst har du tillgång till ett modernt och välutrustat servicehus.

Fakta om programmet

Campingplatser

Stora Sjöfallets Fjällanläggning 
camping.se

I programmet

Vi besteg Kebnekajse med guide
stfkebnekaise.com

Och åkte ner i LKAB-gruvan i Kiruna
kirunalapland.se

Text & foto

Text
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Frasig potatisgalette med lax

2 personer

6 potatisar, gärna av mjölig sort
4 msk rapsolja
salt, peppar
4 skivor gravad eller kallrökt lax
4 dillvippor
1 tub pepparotsvisp

Skala eller borsta potatisen väl. Skär den i tunna skivor med mandolin eller osthyvel.

Hetta upp oljan i en stor panna på grillen och stek på ej för stark värme i 5 min. Rör om då och då.

Dela sedan upp potatisskivorna i 4 grupper och lägg dem i ett önskat mönster som t ex en blomma. Stek under lock tills de fått en frasig skorpa. Ca 20 min. Salta och peppra. Servera med laxen, pepparotsvispen och garnera med dillvippa.