Vackra Nordnorge

Lofoten, Hurtigruten och valsafari

Vi tar husbilen till Norge och häpnas av den storslagna naturen. Följ med till ögrupperna som bjuder på svårslagna naturupplevelser bland höga fjäll, kritvita stränder och pittoreska fiskebyar. Vi åker Hurtigruten och följer med på en mycket lyckad valsafari.

Vandring Lofoten

Svårslagna vyer i Lofoten

Öarna kring Lofoten och Vesterålen i Norge är både makalöst vackert och sevärt. Pittoreska byar utspridda bland höga fjäll och prunkade dalar. Det är faktiskt så vackert att det är svårt att hålla ögonen på vägen. Vi stannar därför till och tar oss runt till fots. Här finns flera utmärkta vandringsleder, allt från enklare turer till avancerade endagsvandringar.

Hurtigruten Norge

Imponeras av naturen på Hurtigruten

Hurtigruten måste vara världens vackraste sjöresa. Du får tyvärr inte ta med dig husvagn eller husbil ombord på grund av höjdbegränsningen, men du kan parkera ekipaget och åka med några hållplatser. Hoppa sedan av, ta något att äta och ta sedan nästa båt tillbaka. Vi åkte med från Stokmarknes till Svolvaer – en tre timmar lång resa och då passerade vi bland annat Raftsundet och berömda Trollfjorden.

Valsafari

Valsafari utanför Andenes

När vi i Andenes hör att det finns en garanti för att se kaskelotvalar på deras valsafari behöver vi inte tänka länge. Turen börjar på museet, sedan är det dags att ge sig ut till havs. Kaskelotten syns till på nästan varenda tur, men har du tur kan du också få se späckhuggare, tumlare och knölval.

Nordnorge boende

Vårt boende i Nordnorge

Midnattsol Camping
Midnattsol Camping

Midnattsol Camping i Bleik på Andøya är en liten charmig anläggning där du bor precis intill stranden. Stämningen är gemytlig och huvudattraktionen är alltid den bedårande naturen som omger campingplatsen.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Lax i folie med chili och citron med grillade grönsaker

Lax i folie med chili och citron med grillade grönsaker

4 personer

4 portionsbitar laxfilet à 150 g
salt
citronpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja till folieformarna
1 spansk pepparfrukt
strimlat skal av 1 citron
1 dl timjan
3 msk citronsaft

Grönsakerna:
1 knippe grön sparris (250 gram)
5 små färska knipplökar
1 zuccini
3 msk olivolja
Flingsalt

Så här gör du: 

Grind in fisken med salt, citronpeppar och vitlök. Lägg i oljade folieformar. Fördela urkärnad och finhackad pepparfrukt, citronskal och örter över fisken. Häll på citronsaften.

Vik ihop och lägg paketen på grillen. Låt puttra i ca 10 min eller tills laxen är klar. Har du en stektermometer är det lagom att plocka av fisken när den når 48-50 grader.

Bryt av nedre delen av sparrisen och dela den nedre delen på längden så blir den snabbare klar. Skala och dela lökarna. Tvätta zuccinin och hyvla den i långa skivor med en osthyvel. Pensla grönsakerna med olja och grilla dem ca 2 min, salta.

Ta av från grillen och servera med laxen.