Mellan sjöarna Läckö slott

Mellan Vänern och Vättern

Med Kronocamping Lidköping och Gränna Camping som utgångspunkter under vårt besök i Västergötland och på Visingsö, har vi goda förutsättningar för att få ut mycket av vår vistelse. Vi trycker plattan i mattan på Sveriges längsta gocartbana och trampar oss runt på Vätterns största ö, Visingsö.

GoCart i Lidköping

GoCart på Lidköpings motorsportarena

Om du är trött på att du och ditt ekipage blir omkörda på motovägen har du här chans till revange. På Lidköpings motorsportarena hittar du Sveriges längsta gocartbana, hela 1 250 meter lång. Det är en svår och utmanande bana med många kurvor och högt internationellt anseende.

Visingsö på cykel

Visingsö på två hjul

Det smidigaste och kanske trevligaste sättet att upptäcka Vätterns största ö, Visingsö, är med cykel. Om du inte har egen med dig så kan du hyra en på plats. Här på ön är det tätt mellan sevärdheterna. Bland annat Näs slottsruin – resterna från Sveriges första kungaborg.

Boende i Västra Götaland

Vårt boende i Västergötland och Gränna

Kronocamp Lidköping
KronoCamp Lidköping

Med närhet till både svalkande bad och Lidköpings centrum kan du forma din ledighet som du vill. Via anläggningens cykel- och promenadstråk som går längs vattnet upptäcker du de fina omgivningarna. 

Gränna Camping
Gränna Camping

Gränna Camping har närmare 40 stugor och ca 450 campingtomter. Läget vid vattnet och sandstranden lockar, men det gör också det faktum att du har nära till såväl vackra Gränna som Brahehus och färjan till Visingsö.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Lammracks mellan sjöarna

Grillat lammrack med papas arrogadas och ”mojosås”

4 personer

Helt lammrack ca 800 gram
Olja
Rosmarin
Timjan
Vitlök
10-12 småpotatisar (gamla)
1,5 dl grovsalt
1 dl Crème Fraiche
0,5 dl hot chilisås
Peppar
Salt

Så här gör du: 

Köttet:
Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat. Gnid in med olja, vitlök, timjan, rosmarin, salt och peppar. För att undvika svarta benpipor kan du linda in ändarna med folie innan du lägger köttet på grillen.

Grilla ca 7-8 min per sida. Använd gärna termometer för att få köttet så som du önskar. Vill du ha en rosa kärna ska du sikta på 62-64 grader.
När det är klart, ta av och låt vila 5-10 minuter innan du skär upp och serverar.

Mojosås:
Detta är inte en riktig mojosås utan en variant som jag skapat som en suverän grillsås. Tag1 dl Crème Fraiche, 0,5 dl hot chilisås, salt, peppar och pressa 1 stor vitlök. Rör om och låt stå 30 min innan servering.

Papas arrogadas:
För detta används ”gammal” potatis, alltså inte färskpotatis då dess skal är allt för tunt. Välj ut och tvätta 3-4 små potatisar per person. Koka upp vatten i kastrull och lägg i potatisarna. Häll på en näve grovsalt och låt koka i ca 15 minuter. Häll därefter av nästan allt kokvatten. Behåll några millimeter vatten på botten av kastrullen och sätt tillbaka den på plattan. Låt det sista vattnet ånga bort, samtidigt som du skakar om potatisen, så att saltet fastnar och bildar en fin vit hinna.