Norska njutningar

I detta avsnitt besöker vi Stryn, Geirangerfjorden och Besseggen. Vi träffar Fred Syversen och njuter av backarna i sommarskidorten Stryn. Sedan åker vi till Geirangerfjorden och använder Grande Hytteutleige og Camping som vårt basecamp när vi vandrar längs ett av Norges mest besökta turistmål. I Bessegen går vi på fjällvandring.

Sommarskidåkning i norska Stryn

Om du vill hålla skidåkningsformen på topp även under sommaren är Stryn det perfekta stället att bege sig. Här är nedfarterna öppna från mitten av maj till mitten på juli och bjuder på sommarfriåkning i världsklass. 

Geirangerfjorden

Geirangerfjordens slående skönhet

Världsarvet Geirangerfjorden ett av Norges mest besökta turistmål, och om du inte varit där än så bör du planera in det. Vi tar en båttur i fjorden och hoppar sedan av för att vandra mot den gamla fjällgården Skageflå, 250 meter ovanför fjorden.

Fjällvandring på Besseggen

Det är inte konstigt att vandring är en del av den norska folksjälen när man har ställen som Besseggen att tillgå. Den 1743 meter höga toppen bjuder vanligtvis på en vy över två olikfärgade sjöar, men under vårt besök ligger snön vit på den ena så vi får nöja oss med den spektakulära utsikten.

Boende i Norge

Vårt boende i Norge

Folven Camping
Folven Camping

Folven är en liten campingplats alldeles vid foten av fjället i Stryn. Härifrån har du ca en halvtimme till liften och det märks tydligt bland de andra gästerna att fokus ligger på outdoor och aktiviteter.

Grande Hytteutleige og Camping
Grande Hytteutleige og Camping

Grande Hytteutleige og Camping ligger bra till för dig som uppleva Geirangerfjorden. Här har du första parkett för att beskåda det sedan miljontals år stillastående skådespelet – omgivningarna. På Grande Hytteutleige og Camping kan du inte boka plats, men ring innan och hör om det finns plats för dig.

Fakta om programmet

Programledare

Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Laxburgare med avokado

4 burgare

1 ägg
3–4 msk ströbröd
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk dill (fryst eller färsk)
ca 500 g laxfilé
rapsolja till stekning
40 g gröna blad (t ex spenat)
2 tomater
1 avokado
1 rödlök
4 hamburgerbröd
Aioli

Förbered alla tillbehör. Skär tomat, avokado och rödlök i skivor. Stek ev den skurna sidan på bröden lätt.

Blanda ägg, ströbröd, salt, peppar och dill i en bunke. Skär laxen i små bitar och rör ned. Mosa laxen med en gaffel och låt svälla 20 min. 

Forma fyra burgare av fiskfärsen. Stek gyllene i varm panna, ca 3 minuter på vardera sida. Lägg gärna på bröden någon minut så att de får lite färg.

Ta upp, lägg i burgaren och toppa med de goda tillbehören och aioli.