På rätt spår i Norge, fika med cykel vid tåget

På rätt spår i Norge och Flåm

Blanda historia, motion, underbart vacker natur och Norska fjällvärlden så kommer du ganska nära detta Gone Camping-avsnitt. Vi åker Flåmsbanan, vi cyklar MTB i orörd natur och vi gör ett besök på imponerande Vöringsfossen – en av Norges mest besökta turistattraktioner.

Flåmsbanan Norge

Flåmsbanan: Värdens vackraste tågresa

Lonely Planet listade 2014 Flåmsbanan till världens vackraste tågresa och vi är beredda att hålla med. Den är lite drygt 20 km lång och går mellan Flåm och Myrdal, den stannar till en stund på flera ställen för att du ska kunna inta omgivande skönhet. Dessa ger intryck som varar länge.

Martin Örnroth närmar sig Rallarmuseet och snöplogar-lok i norska Finse

Rallarmuseet i Finse, Norge

I Myrdal tar vi tåget till Finse och Rallarmuseet. Här kan du kika närmare på gamla ånglok och gigantiska snöslungor. Utöver historiska föremål och spännande berättelser från förr finns också ett enklare fik med våfflor och soppa. Titta museets öppettider innan ditt besök. 

Martin Örnroth cyklar längs Rallarvägen mellan Myrdal och Flåm

Cykla mountainbike längs Rallarvägen

I Finse hyr vi en cykel och ger vi oss iväg på den 55 kilometer långa Rallarvägen, tillbaka mot Flåm där vi började vårt äventyr och parkerade vårt ekipage. Cyklatsen är beräknad att ta mellan 6 och 8 timmar och beror på hastighet och antal pauser för föda och fotografering. Cykeln lämnar vi tillbaka i Flåm, nära både husvagn och fik.

Vøringsfossen i sin fulla prakt

Vöringsfossen – ett fall för den svårimponerade

Vøringsfossen, eller Vöringsforsen som vi ibland säger i Sverige, är en av Norges mest besöka turistmål. Och det är inte så konstigt. Vattenfallet mäter totalt 182 meter, med ett lodrätt fall på 145 meter. Så se till att göra ett besök här under din rundresa i Norge. Fallet ligger på vägen mellan Oslo och Bergen.

Vacker fjord nära Flåmsbanan och Vøringsfossen

Vårt campingboende i norska fjällvärlden

Utsikt över Flåm Camping
Flåm Camping

Flåm Camping är en utmärkt plats att slå sig till ro om du uppskattar mysig och familjär stämning, prunkande grönska och närhet till natur och äventyr. Här finns 180 terrasserade tomter för ekipage eller tält, samt lägenheter och stugor.

Sæbo Camping i Norge
Sæbø Camping

Med utsikt över Eidfjordvattnet är det lätt att koppla av. Här finns plats både för dig som kommer utan eget boende eller i rullande ekipage. Totalt finns 100 campingtomter och du ställer dig där du känner att det passar. Närmast vattnet kommer du med tält.

Fakta om programmet

Programledare

Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film