Stockholm Avsnittsbild

Sommar i Stockholm

Takåsar, surfbrädor och klätterkrita. Det är detta avsnitts ledord. Louise guidas genom Stockholms Gamla stan på ett lite annorlunda sätt, hon tar sig fram för egen maskin i Karlsbergskanalen och kämpar sig sedan upp för Häggstaklippan. Boende på Eriksö Stugby och Camping och Stockholm SweCamp Flottsbro.

Takvandring i Stockholm

Takvandring i Gamla Stan

Stockholm är en blandning av sött och salt, som du vet. Men också plåt, faktiskt. I alla fall du väljer detta annorlunda sett att få en guidad tur genom Stockholms Gamla stan. Trots pålitlig säkerhetsutrustning så pirrar det i kistan när du lär dig massor om den kungliga huvudstaden. En otippad, men svårslagen kombination.

Stand Up Paddleboard i Stockholm city

Standup Paddleboarding i Stockholm city

Att Stockholm består av öar är en självklarhet för de flesta. Men att vattnet som skiljer dem åt är utmärkt för att upptäcka staden är inte lika självklart. Standup Paddleboarding, eller SUP som det kort kallas, är ett rofyllt och skönt sätt att ta sig fram på vatten och något de allra flesta klarar av.

Häggstaklippan

Klättring på Häggstaklippan

Häggsta eller Häggstaklippan är en populär, upp till 40 m hög, brant i Huddinge kommun. Här finns över 100 klätterleder av olika svårighetsgrad, och stället har varit ett populärt tillhåll för stockholmsklättrare sedan klättring började bedrivas här på 1930-talet.

Boende i Stockholm

Vårt boende i Stockholm

Eriksö Stugby och Camping
Eriksö Stugby och Camping

Vackert belägen precis vid havet, på västra Vaxholm. Här finns inte bara stugor och generösa tomter för dig med husbil, husvagn eller tält. Här finns också möjlighet till förströelse i form av minigolf, lekplats, servering, volleyboll, boule, fritt fiske, kanotuthyrning med mera.

Stockholm SweCamp Flottsbro
Stockholm SweCamp Flottsbro

Trots de ynka 15 minuter det tar hit från Stockholm city, känns det som om du kommit långt när du kommer till Flottsbro. Här finns mängder av saker att göra, bland annat länets högsta skidbacke när det är den tiden på året. Från Flottsbro har du endast ett par hundra meter till välkända klättereldoradot Häggstaklippan.

Fakta om programmet

Programledare
Louise Fornander

Foto
Silverbullet Film

Vietnamesiska sommarrullar

Vietnamesiska vår-/sommarrullar

6 personer

Rispapper
Glasnudlar
Färska, skalade räkor
Lax
Isbergssallad
Avokado
Böngroddar
Morot
Gurka
Koriander

Sås
2 lime
2 msk socker
5 msk fisksås
1 chili
2 msk riven eller skuren ingefära

Så här gör du: 

Såsen:

  1. Pressa i vätskan från två limes och tillsätt fisksås. Lös upp sockret i såsen.
  2. Ta bort kärnorna och finhacka chilin, och blanda i vätskan.
  3.  Om man gillar ingefära, tillsätt 1–2 msk riven ingefära eller skuren i skivor.

Rullarna:

  1. Koka glasnudlarna och låt rinna av.
  2. Skiva alla grönsaker, som kan skivas, till långa smala stavar.
  3. Ta ett fat, med större diameter än rispappret, och fyll med varmt vatten. Lägg i ett rispapper tills det blir lagom mjukt. Ett i taget är enklast. 
  4. Lägg, ca 5 cm från kanten, en liten avlång bunt med sallad, nudlar, räkor, lax, avokado, böngroddar, morot och gurka. Toppa med koriander och/eller mynta.
  5. Rulla din vårrulle ett varv, och vik sedan in sidorna så att det bildas ett litet knyte.