Sommarfagra Småland

Sommarfagra Småland

Småland är för många urbilden av Sverige. Vi drar på älgsafari utanför Markaryd, njuter av den svenska allemansrätten på Getnö Gård och går en glasblåserikurs i Glasriket. Sist men inte minst checkar vi in på Västervik Resort Lysingsbadet och tar tempen på festivalen Sverige dansar.

Älgsafari på Smålandet

Älgsafari i Markaryd

Att se älg på nära håll och ändå hålla pulsen nere, det är en utmaning. Men på Smålandet strax utanför Markaryd är det lättare än annars. Om de gigantiska hjortdjuren blir för närgångna är det bara att hissa upp rutan. 

Kosta Glascenter Workshop

Workshop i glasblåsning

I småländska Glasriket har man tillverkat glas sedan 1700-talet. Under vårt besök i en av de mest namnkunniga orterna, Kosta, provar vi på glasblåsning under en tvåtimmars workshop hos Kosta Glascenter. Alstren tar vi med oss hem. 

Sverige Dansar Västervik Resort Lysingsbadet

Tungan rätt i mun på Sverige Dansar

Under vår vistelse på Västervik Resort anordnas Sverige Dansar – En tredagars dansfestival med underhållning som passar alla nivåer; nybörjare som proffs. Kurser och workshops leds av några av landets och världens bästa instruktörer.

Boende i Sommarsmåland

Vårt boende i Sommarsmåland

Getnö Gård
Vildmarkscampingen Getnö Gård

Getnör Gård är en vildmarkscamping med 150 generöst tilltagna tomter, alla fint placerade i lummig skogsmiljö. Anläggningen passar dig perfekt som söker lugna miljöer och ändå vill ha nära till naturnära aktiviteter, tillexempel kanot, fågelskådning och fiske.

Lysingsbadet Badland
Västervik Resort

Västervik Resort är en av Nordens största campinganläggningar. En femstjärnig campingplats och badplats cirka 3 km söder om Västervik. Här finns ett stort utbud av sporter och lekaktiviteter för alla, nästan helt oavsett ålder, intresse och dagsform.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Älgfärsbiffar

Äl(g)skvärda viltfärsbiffar

4 personer

500 g viltfärs
3–4 msk ströbröd
1 dl kalvfond (1,5 msk konc fond + 1 dl vatten)
½ dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
1 kapsyl konjak
2 ägg
3 msk riven gul lök
1 krm svartpeppar
smör till stekning
1 dl svarta vinbär
4 dl färdig viltfond
0,5 dl grädde
(1–2 msk redningsmjöl)

Så här gör du:

  1. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt färsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
  3. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
  4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
  5. Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
  6. Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt. Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
  7. Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.