Östergötlands skärgård, sjökort, Sankt Anna, Gryts

Underbara Östergötland

I Östergötland finns mängder av sjöar och vattendrag. Vi besöker två av de mest bildsköna; Göta Kanal och S:t Annas skärgård. Efter kryssningen genom slussar och över akvedukter på kanalen hyr vi en havskajak och njuter av omgivningarna från ytan i S:t Annas skärgård.

Sluss i Göta Kanal

Kryssning och cykel längs Göta Kanal

Vi mönstrar på M/S Ceres i Berg för att åka västerut, mot Borensberg. På vägen passerar vi flera slussar, klappbroar, akvedukter och mängder av ögongodis. Väl framme tar vi cykel, som ingår i kryssningspaketet, tillbaka till utgångspunkten. På vägen passerar vi Cloettas Outlet-butik i Ljungsbro och bunkrar upp med nödvändig proviant.

Paddla kajak i Östergötland, Sankt Anna skärgård

Havskajak i S:t Anna och Gryts skärgård

Att ge sig ut på havet i en kajak kan verkligen rekommenderas. Frisk luft i lugnorna och riktiga skönheter sparade på näthinnan en lång tid framöver. Gunvor Larsson och hennes familj som driver Sankt Anna kajak har hyrt ut kajaker i decennier och de kan det som är vet att veta om alla kobbar och skär här.

Boende Östergötland

Vårt boende i Östergötland

Caravan Club Sandvik Camping
Caravan Club Sandvik Camping

Endast 10 minuter från Berg hittar du Sandvik Familjecamping, eller Caravan Club Sandvik Camping. Här är det lugn och ro som gäller och tomterna ligger på en serie terrasser som vetter mot sjön Roxen. Goda chanser till sjöutsikt, med andra ord.

Tyrislöt Camping
Tyrislöt Camping

Tyrislöts Camping är en charmig anläggning där du har nära till såväl badbrygga, gästhamn och konstrunda. Under högsäsong anordnas frekvent barnteater och pubkvällar med livemusik och dans.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Timjanmarinerad fläskfilé grillade grönsaker hemlagad aioli

Timjansmarinerad fläskfilé med grillade grönsaker och hemlagad aioli

4 personer

1 fläskfilé 700 gr
2,5 msk soja
2,5 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
smör och olja
1 rödlök
2 röda paprikor
2 zucchini
olivolja
timjan
salt
svartpeppar
balsamvinäger

Aioli:

6 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 dl jungfrulig olivolja
2 krm salt
2 krm pressad citron

Så här gör du:

Putsa fläskfilén och dela den i två delar. Blanda ihop soja, olivolja, pressad vitlök och timjan. Lägg köttet i plastpåse för marinering i 1-2 tim i rumstemperatur.

Slå på ugnen/grillen så att den håller 200 grader. Skiva grönsakerna och lägg ut på ugnsplåt, tillsätt i salt, peppar, timjan och avsluta med att ringla över olivolja. Rosta grönsakerna i ca 30 min.

När du skickat in grönsakerna i ugnen är det dags att ta upp fläskfilén ur marinaden, torka av och lägg sedan på grillen i ca 20 min eller tills att kärntemperaturen är 68 grader.

Svep in den i folie och låt den vila tills grönsakerna är klara. Skär därefter upp köttet i centimetertjocka skivor Droppa gärna över lite balsamvinäger på grönsakerna när du serverar.

Aioli:

När kött och grönsaker är i ugnen är det dags för aiolin. Skala vitlökarna och mosa dem i en mortel. Blanda ner äggulorna och rör om till en slät massa. Strila försiktigt ner oljan, hela tiden under omrörning.  Ta bara i så mycket att du ser att oljan blandas med resten. Smaksätt med salt och citron.