Slottsvakt

Weekend i Stockholm

I den kungliga huvudstaden kan du bo väldigt centralt med husbil. Det är det kanske inte så många som känner till. Men med Stockholm vid våra fötter passar vi på att gå en guidad tur på slottet och finslipa swingen på en driving-range strax norr om stan.

Högvakten, Drottningholm

Ett besök på Drottningholm

Spela upp inslaget3 min, 02:39-06:03

Med imponerande 1430 rum och kök är det kungliga slottet i Stockholm ett av Europas största. Efter vaktavlösnigen är det dags för intendent Christian Buchberger att visa oss runt i många av den ståtliga byggnadens rum, salar och gemak.

En runda golf

Paus med en runda golf

Spela upp inslaget4 min, 09:02-12:34

Kalle Lööf på Rotebro Pay & Play visar oss grunderna i den älskade och numer folkliga sporten golf. Efter ett par hinkar på rangen är det dags att gå ut och prova vingarna på den vackra niohålsbanan.

Vårt boende i Stockholm

Vårt boende under helgen i Stockholm

Långholmens Husbilscamping
Långholmens Husbilscamping

Långholmens Husbilscamping ligger på en ö mellan Kungsholmen och Södermalm. Om du känner till läget på dessa öar förstår du att det är svårt att bo mer centralt som campinggäst. Anläggningen är helt grusbelagd och huserar under en bro. Du som kommer med bil och tält eller husvagn hänvisas vänligen till någon annan anläggning, då endast husbilar får checka in här. 

Spela upp inslaget1 min, 01:38-02:30
Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Burgare på pulled chicken med coleslaw

Pulled Chicken-burgare med coleslaw

8 burgare

Du behöver:

  • 8 hamburgerbröd

  • 1 1/2 dl chilisås av ketchup-typ

  • 1 sats coleslaw


Pulled chicken:


  • 900 g kycklinglår med ben

  • salt, peppar

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2-3 kvistar persilja

  • 2 msk flytande honung

  • 1 dl vitt matlagningsvin

  • 1 dl hönsbuljong


Coleslaw:

  • 500 gram vitkål eller spetskål (rödkål går också utmärkt)
  • 1-2 morötter (valfritt)
  • 1 tumme färsk ingefära eller något krm torkad (valfritt)
  • 1 dl majonnäs eller turkisk yoghurt
  • 2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
  • 2 msk socker, gärna mörkt som farinsocker
  • 1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen

Så här gör du:

Den här rätten kan du antingen laga i en ungssäker form i ugnen eller i en Omnia-panna som du ställer ovanpå en av gaslågorna.

Krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg den i önskad gryta. Tillsätt skalad lök, vitlöks­klyftor och örter. Ringla över honungen, vinet och buljongen.

Lägg på lock och sätt grytan i nedre delen av ugnen (alt sätt Omnia-grytan på spisen) cirka 1 1/2 timme eller kycklingen är helt mör.


Låt svalna något innan du tar upp kycklingen. Dela kycklingköttet i bitar med hjälp av två gafflar.


Dela och grilla hamburgerbrödet. Servera­ ­pulled chicken mellan bröden ­tillsammans med chilisås och coleslaw.

Så här gör du coleslawn:

Strimla eller riv kål och morötter fint.

Skala ingefäran och hacka den fint (eller riv den fint på rivjärn).

Blanda alla ingredienser i en bunke. Arbete ihop allt med handen och låt några minuter så att kålen mjuknar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.

Coleslawen blir godare om den får stå över natten. Har du bråttom kan du knåda den strimlade kålen med endast salt och socker några minuter för hand i en bunke så mjuknar den fortare och coleslawen kan serveras med en gång.