Avsnittsbild Dalsland

Dalslands vattenvägar

Mellan Värmland, Bohuslän, Vänern och Norge hittar du Dalsland. Eller som det en gång kallades: Ett Sverige i miniatyr. Här finns gott om sjöar, slätter och även ett fjäll, Kroppefjäll. 

Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud

Där Dalslands kanal passerar Håverud hittar du en av Dalslands mest omtyckta turistmål – akvedukten. En akvedukt och är, lite förenklat, en vattenbro. Och den i Håverud stod klar 1868 och består av 33 000 nitar.

Paddla i Dalslands kanal

Kanotpaddling i Dalslands kanal

Dalslands kanal är ett 254 km långt kanalsystem som förbinder Vänern med de stora sjöar i Dalsland, Värmland och Norge. Längs kanalen finns totalt 33 slussar, som utgör en spännande och häftig paus om du färdas längs de naturnära vattenvägarna. Om du föredrar ett lite mindre energikrävande sätt att ta dig fram finns flera passagerarfartyg.

Aborrefiske i Dalsland

Abborrfiske i sjön Ärtingen

I sjön Ärtingen, väster om Bengtsfors, finns det gott om fisk. Om de nappar när just du kommer dit kan vi inte lova. Vi tar hjälp av fiskeguiden Tommy för att få upp en rejäl abborre, och det är först när han visar sin hemliga vik som firrarna blir intresserade.

Boende Dalsland

Vårt boende i Dalsland

Mellerud Swecamp Vita Sandar
Mellerud Swecamp Vita Sandar

Mellerud Swecamp Vita Sandar är en åretruntöppen och vackert belägen anläggning intill Vänern. Den är mycket barnvänlig med mängder av aktiviteter, som tempererat bad, tennis, fiske, äventyrsgolf, vandringsled och mycket mer.  För dig som inte kommer med husvagn, husbil eller tält finns stugor och villavagnar att hyra.

Fakta om programmet

Programledare
Louise Fornander

Foto
Silverbullet Film

Bananpannkaka Dalsland

Bananpannkaka

6 stycken

3 halv-gamla bananer (som börjar bli bruna)

6 ägg

1 nypa vaniljpulver/vaniljsocker

Så här gör du: 

  1. Mosa bananerna med gaffel
  2. Vispa ner äggen
  3. Tillsätt eventuellt en nypa vaniljpulver eller vaniljsocker
  4. Stek pannkakorna lite tjockare än vanligt på medelvärme
  5. Servera med färska bär, Nutella, keso eller glass