Gotland Gone Camping

Följ med till exotiska Gotland och Fårö

Vi tar husbilen och färjan till Gotland, Visby och Bergmans Fårö. Vi möts av en magisk vacker ö som badar i sol och bjuder på både upplevelser och strandhäng. Till Gotland kan du – om du reser med husbil eller husvagn – bara ta dig med färja. Beroende på var i landet du utgår från har du tre alternativ; Nynäshamn, Oskarshamn, Västervik. Restiden är knappt 3 timmar från Oskarhamn.

Visby borg

Strosa på gatorna i soldränkta Visby

Vår första destination när vi kommer i land på den soldränkta ön är Visby. Här bor ca 20 000 invånare, men sommartid är det långt många fler som rör sig här, i Skandinaviens bäst bevarade medeltidsstad. Att Visby blivit utsedd till en av Sveriges mysigaste städer är det ingen som invänder mot.

Nätfiske vid Själö Hamn

Buttfiske med nät utanför Själsö Hamn

En mil norr om Visby ligger Själsö hamn. Ett gemytligt fiskeläge där vissa av bodarna har anor från 1800-talet. Vi har kommit hit för att fiska butt, eller skrubbskädda som den också heter.

Vi kastar i 300 meter nät och låter det göra jobbet för oss medan vi checkar in på Visby Strandby. Om det fastnar något butt i nätet? Se programmet och du kanske känner lukten av rökt fisk.

Gotland Fårö

I kulturens spår på Bergmans Fårö

För att ta sig till mytomspunna Fårö tar du en gratisfärja som tar ca 8 minuter. Karg natur, kalkstenen breder ut sig och blandar sig med sandstränderna. Det tar inte lång tid att förstå vad det var Ingmar Bergman blev förälskad i på den här ön. Här bodde han fram till sin död 2007 och många av hans filmer är inspelade här.

Ullahau nära Sudersand Resort

Ullahau – Gotlands lilla Ankeborg?

Ullahau är ett flygsandfält som bildades på 1700-talet. Mitt i denna trollska skog finner du något mystiskt. Det tycker nog framförallt de som är lite yngre i ditt resesällskap, nämligen en spontan samling av badankor. Ja, badankor. Så besöker du Sudersand Resort - glöm inte ankan och håll utkik efter vår.

Gotland Gone Camping

Vårt campingboende på Gotland

Visby Strandby
Visby Strandby

Med gångavstånd från Visby ringmur och några få steg till havet är det lätt att koppla av. På Visby Strandby finns gott om plats för husvagnar och husbilar, samt stugor, strandvillor och till och med glamping-möjligheter för dig som kommer utan eget boende.

Sudersand Resort på Fårö
Sudersand Resort

Sudersands Resort är en stor, naturnära campingplats belägen vid en av vad många anser vara Gotlands finaste och mest barnvänliga sandstränder. Här har du en rad olika boendealternativ, utöver den 250 campingtomterna – allt från lyxiga strandvillor till de strandnära tältplatserna.

Fakta om programmet

Ericas bärpajer

4 st

Ingredienser:
1 st ägg ( + 1 ägg till pensling )
1 msk vatten
150 gram smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl.

Till fyllningen:
5 dl bär (jordgubbar, blåbär, björnbär eller hallon).
1 msk potatismjöl

Gör så här
Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i smöret och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i fyra delar och platta ut dem.
Blanda i lite potatismjöl i bären och lägg upp bärblandningen i mitten av de fyra pajerna som du plattat ut.
Vik ihop dem och nyp ihop degen. Pensla bärknytena med ett uppvispat ägg.
200 grader i ugnen ca 20 minuter eller tills degen fått en gyllene färg.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.