Blekinge

Flugfiske och forspaddling i Blekinge

Vi beger oss till en av Blekinges bästa laxälvar, Mörrumsån, och en fiskeguide lär oss grunderna i flugfiske. Sedan tar vi oss till Kolleviks Camping utanför Karlshamn för att samla krafter inför nästa utmaning: forspaddling med kajak.

Laxfiske i Mörrumsån

Laxfiske med fluga i Mörrumsån

Mörrumsån är en av Sveriges mest kända laxälvar och rinner genom Småland och Blekinge. Här är det sportfiskesäsong mellan april och september. Vi träffar guiden Mattias Holmquist som lär oss grunderna, men för att få in rörelserna i muskelminnet krävs övning och åter övning.

Forspaddling med kajak i Blekinge

Forspaddling med kajak

Under vår och höst erbjuder Mörrumsån i Blekinge utmanande forspaddling, även för den erfarne. Men vi besöker vattendraget mitt på sommaren och då är det lugnare och passar sig perfekt för en introduktionskurs. Efter en kort teorikurs är det dags att sätta våra färdigheter på prov.

Campingboende i Blekinge

Vårt boende i Blekinge

Kolleviks Camping och Stugby
Kolleviks Camping och Stugby

Kolleviks Camping och stugby är en trestjärnig och lummig anläggning bara några kilometer från Karlshamns centrum. Den kuperade miljön här gör att campingplatsen känns mindre än vad den faktiskt är och här har du alltid nära till svalkande bad och fin utsikt över den blekingska skärgården.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Ärtsoppa med knaperstekt bacon

Grön ärtsoppa med knaperstekt bacon

4 personer

2 schalottenlökar, finhackade
1 klyfta vitlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 liter kokhet kycklingbuljong (vatten + 4 msk konc. kycklingfond)
600 g gröna ärter, frysta
salt och nymalen svartpeppar

Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt kycklingfonden. Dra ner värmen så att den bara sjuder. Fräs löksorterna försiktigt i smöret i en kastrull, så att de mjuknar men inte tar färg. Tillsätt vinet och låt koka in. Häll på hälften av buljongen och häll i ärterna. Låt koka upp, och stavmixa sedan till en slät puré. Späd med resten av buljongen till bra konsistens. Hetta upp igen och smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan i djup tallrik eller skål. Tillsätt en klick crème fraiche och strö över lite stekta baconkuber.