Frankrike Provence

Med vidöppna sinnen i Provence

Häng med till franska Rivieran och åk längs ”Route Napoléon”. Här är det inte bara ögongodis i form av slående vacker natur, utan också doftkarameller från växtriket och smakkonfekt signerad världsberömt vindistrikt.

Gorges du Verdon

Europas Grand Canyon - Gorges du Verdon

Gorges du Verdon, ibland kallat Europas Grand Canyon, är märkligt nog ganska okänt för oss nordbor. För här finns klippor som stupar 700 meter rakt ner i det makalöst vackra azurblå vattnet. Vägen runt kanjonen slingrar sig längs hissnande klippavsatser och genom tunnlar. Floden mynnar ut i sjön Lac de Sainte-Croix där du bland annat kan ta ett svalkande dopp.

Lavendelproducenten Le Segnels

Lavendelproducenten Les Agnels

Användningsområdena för lavendel är minst sagt många. Här i norden är den kanske mest känd för att få ligga i linneskåp och garderober och göra plagg och tyger väldoftande. Men lavendel fungerar också insektsrepellerande, då malen skyr doften som växten utsöndrar.

Gamla påveresidenset i Avignon

Välbevarade och vackra Avignon

Avignon är en stad vid Rhône-flodens östra strandbank och var en batydande ort redan under romartiden. Staden är välbevarad och kanske mest känd för att ha varit påveresidens under hela 70 år på 1300-talet. Staden är rik på medeltida bebyggelse; påvepalatset, den romanska katedralen och ringmuren med sina 39 torn tillhör de främsta.

Chemin de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape

Härliga viner i Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape är en kommun några mil norr om staden Avignon, i sydöstra Frankrike. Men mer känt är kanske dess vindistrikt med samma namn. Här regerar Grenache-druvan, men i ett Châteauneuf-du-Pape-vin är 18 druvor tillåtna – nio blå, nio gröna. Väl här besöker vi ”Brangelinas” favoritvinproducent, Famille Perrin, och får både provsmaka och en guidad tur.

Boende i Provence

Vårt campingboende i Provence

Camping Parc des Maurettes
Camping Parc des Maurettes

Mellan de städer som förknippas mest med glamour i världen – Nice och Cannes – hittar du Camping Parc des Maurettes. Anläggningen och kringliggande vägar är mycket smala. Så du med ekipage längre än 8 meter råds att bo någon annanstans.

Camping du Pont d'Avignon
Camping du Pont d'Avignon

Camping du Pont d’Avignon ligger i Avignon med vacker utsikt över Rhônfloden, den halva bron Pont St-Bénézet och det gamla påveresidenset. Gratis färjeförbindelse till stadskärnan finns från anläggningen.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Getostfrittata

Getostfrittata a al Provence

6 portioner

3 msk olivolja
6 ägg
2,5 dl grädde
2 st rödlök
1 knippa persilja
400 g chèvre (getost)
Salt och peppar

Så här gör du: 

  1. Sätt på grillen så att den kommer upp i 175 grader. Hacka persilja och skiva rödlök. Vispa äggen till en jämn smet. Skiva getosten i centimetertjocka skivor
  2. Ställ stekpannan på grillen. Häll i olivoljan och stek rödlöken på medelhög värme tills den mjuknat. Vispa samman ägg, grädde, persilja och en tesked salt samt peppar efter smak. 
  3. Häll äggblandningen över löken och placera ut getosten jämt i pannan. Sänk värmen och låt stå tills nästan all äggstanning har stelnat.
  4. Låt stå i några minuter tills osten är gyllene och all äggstanningen har satt sig.
  5. Skär i sex bitar och servera omgående, gärna till ett glas rosé.