Kroatien Avsnittsbild

På äventyr i Kroatien

Gone Camping åker till Kroatien och besöker Krk, Istrien och Rovinj. Husbilen står kvar på Camping Krk när vi seglar i den fagra kroatiska skärgården. Häng med när vi besöker medeltidsstäder, går på tryffeljakt och dyker ner till en minsvepare på havets botten. Upprymda checkar vi sedan in på Park Umag – Kroatiens till ytan största camping – och lagar en sagolik tryffelomelett.

Martin seglar

Segling i Kroatien

Den kroatiska skärgården är ett paradis för seglare. Det är glest mellan grunden och vattnet är kristallklart. Det finns dessutom ett fyrtiotal välutrustade marinor med god standard längs kusten, och flera charterföretag som hyr ut båtar. Allt från mindre dagstursbåtar till större motor- och segelbåtar för veckoturer.

Tryffel

Tryffeljakt med hund i Kroatien

Tryffeln är en underjordiskt växande svamp och en av den gastronomiska världens mest eftertraktade råvaror. Den trivs extra bra och växer i området kring medelhavet, så vi tar tillfället i akt och beger oss till den lilla byn Paladini för att gå på tryffeljakt med familjen Karlić. Familjens hundar Candy och Delilah är speciellt tränade för ändamålet och lyckas hitta tre svarta tryfflar på 20 minuter.

Vrakdykning i Kroatien

Djupdykning i Kroatiens skärgård

Bästa tiden för dykning i Kroatien är sommarmånaderna, då du har utmärkt sikt och vattnet har en behaglig temperatur. Om du inte har certifikat eller egen dykutrustning så finns det flera företag på plats som hyr ut och anordnar kurser.

Camping Krk i Kroatien

Vårt boende i Kroatien

Camping Krk

Camping Krk är en femstjärnig, familjevänlig camping på den Kroatiska ön Krk. Här finns pooler, lekplats och campingtomter med eller utan delvis skugga. Det strandnära läget precis vid havet, och närheten till öns centralort gör Camping Krk till en bra resort för både den lugne och rastlöse.

CampingIN Park Umag

CampingIN Park Umag är till ytan Kroatiens största campingplats. Det är en fyrstjärnig anläggning precis vid en stenstrand där du kan hyra allt från campingtomtertomter och stugor till tält och husbil. Många av tomterna har egen terrass och murad grillplats.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Kroatiens Turistbyrå
Silverbullet Film

Tryffelomelett

2 personer

1-2 svarta tryfflar (spara en lite bit till garnering)
4 ägg
2 msk olivolja
0,5 dl parmesan
Salt
Peppar

Börja med att knäcka äggen i en skål och vispa upp lätt så att gula och vita blandar sig. Riv därefter tryffeln med hjälp av ett rivjärn. Hetta upp grillen till mediumvärme, häll på ett par matskedar olivolja och häll på den rivna tryffeln. Låt den puttra i 2-3 min tills den börjar släppa ifrån sig sina härliga aromer.
Tillsätt äggsmeten och rör om så att ägg och tryffel blandar sig. 
När blandningen har stelnat är det dags att riva över parmesan.

Tips! Vill du sätta extra smak på äggen kan du låta dem ligga tillsammans med tryffeln ett eller två dygn i en glasburk med lite hushållspapper. Då drar äggen åt sig smaken från svampen.