Fiskmås på Kattegatt

Radiovågor och havsfiske i Varberg

Vi tar husvagnen till Halland – en av Sveriges populäraste campingdestinationer. Först ett besök på världsarvet radiostationen Grimeton, sedan väntar havsfiske på Kattegatt där vi fångar dagens middag. Blir det torsk som utlovat?

Grimeton

Världsarvet Grimeton

Grimeton utanför Varberg är den enda stora förelektroniska radiosändaren i världen. Detta faktum gjorde att de hamnade på Unescos världsarvslista 2004. Stationen uppfördes 1920 och var samtida med den stora vågen av radioamatörer i Sverige och världen. Intresset för informationsöverföring var nästan lika stort då som nu, även om det är lite smidigare idag.

Havsfiske på Kattegatt

Havsfiske i Kattegatt

Varje dag under sommaren ordar Fladenbåtarna fisketurer på 4 eller 8 timmar. Med en kombination av erfarenhet och ekolod är chanserna för fiskelycka riktigt stor. Utrustning kan du hyra ombord och rensning av fångsten ingår i priset. Vi fångar makrill, torsk, gråsej och mycket mer.

Boende i Varberg

Vårt boende i Varberg

Getteröns Camping
Getteröns Camping

Utgångspunkten för våra utflykter i Halland är Getteröns Camping. Här har du dels nära till anläggningen egen restaurang eller snabbköp, men också till Varbergs centrum. Dit tar du dig snabbt och enkelt med bil, cykel eller turbåt.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Torskrygg i folie med pepparotssmör

Torskrygg i folie med pepparotssmör

4 personer

500-600  g torskrygg
1 knippa grön sparris
1/2 dl färskriven pepparrot
1 knippa dill
1 citron, skalet
50 g smör

Till potatisen:
600 g färskpotatis
1 citron, skal
Ruccola
1 msk olivolja
flingsalt

Så här gör du: 

Bryt av ändarna på sparrisen. Blanda pepparrot, dill, rivet citronskal och smör.

Torka av torskbitarna och lägg dem på dubbla, väl tilltagna, folieark. Toppa med pepparrotssmör och sparris. Vik ihop noga och lägg på grillen. Grilla på indirekt värme i 10-15 min.

Koka under tiden potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt olja, citronskal, och ruccola. Smaka av med flingsalt.

Lägg upp foliepaketen på fyra tallrikar. Låt var och en öppna sitt vid bordet och servera med rykande varm citronpotatis.