Delfin Kolmården

Välkomna hösten i Västerås och på Kolmården

Många ställer in husbil och husvagn om höstarna, men vi tycker det är tidigt. Faktum är att det finns mängder att hitta på i vårt land även när löven bytt färg från skön grön. Vi tar tempen på höstcampingen i Västerås och på Kolmården.

Äppelmust i Västerås

Äppelmusteri i Västerås

Det är lite märkligt att vi svenskar både slänger och importerar enorma mängder äpplen. Spontant känns det som resursslöseri. Vi har beslutat oss för att ta till på vår trädgårds äpplen och beger oss till Blåsbo Äppelmusteri i Västerås.

Åkesta observatorium VARF

En titt ut i det oändliga

Västerås Astronomi och rymdforskningsförening, VARF, drivs ideellt och här kan du kika ut i det oändliga via ett teleskop. Observatoriet byggdes för ca 70 år sedan men har rustats upp med hjälp av bidrag och donationer. Här är alla välkomna, gammal som ung. 

Kela med delfin på Kolmården

Vilda djur och delfinträning på Kolmården

Kolmården behöver kanske ingen närmare presentation, men för säkerhets skull: Kolmården ligger strax utanför Norrköping och här finns 75 olika djurarter, varav många är utrotningshotade. Vi bokar dessutom en exklusiv träff med delfinerna och deras PT, Susanne Adolfsson. Och du! Om du löser entré till Kolmården får du också komma till Bamses Värld.

Boende Västerås

Vårt boende i Västerås

Västerås Mälarcamping
Västerås Mälarcamping

Västerås Mälarcamping är en trivsam camping belägen i direkt anslutning till Mälaren som med sina natursköna omgivningar inbjuder till rekreation för hela familjen. Långgrund badstrand samt härliga grönytor som inbjuder till lek och bollspel. 

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Höstgryta med fläskkarré

Höstgryta med äpplemust

4 personer

600 g tärnad fläskkarré
1 msk smör
1 msk olja
3 msk tomatpuré
10 steklökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 tärnad morot
150 g tärnad rotselleri
1 tsk salt
3 dl äppelmust
1 köttbuljongtärning
2 grovt tärnade äpplen

6-8 potatisar
1 krm salt
1 msk smör
1 dl mjölk

Bryn köttet i omgångar i en mix av smör och olja i en het gryta. När det är klart, lägg tillbaka allt kött i grytan och tillsätt tomatpuré, lök, vitlök, morot, rotselleri och salt. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning. Tärna två äpplen. Det ena får koka med från början medan det andra tillsätts 5 min innan allt är klart.

Häll i must och tillsätt en buljongtärning (alt 1,5 msk konc fond). Sätt på locket och låt puttra på låg värme i 45-60 min och servera med potatismos.