Viva la Frankrike

Vive la Frankrike

Vi beger oss till Normandie och det sagolika klostret Mont Saint Michel. Sedan väntar Omaha Beach och en omskakande vandring i spåren efter Andra Världskriget. Vi avslutar med ett bubblande besök i Frankrikes nordligaste och mest glamourösa vindistrikt – Champagne.

Mont Saint Michel

Besök på klostret Mont Saint Michel

Mont Saint Michel kallas ibland en av Frankrikes mest hänförande syner. Det slottsliknande klostret med din klosterkyrka ligger uppe på ett berg på halvön Mont-Tombe, mitt ute i Atlantens vatten. Då tidvattnet översvämmar den naturliga landbron, som förbinder klostret med fastlandet, blir Mont-Tombe till en ö.

Omaha Beach

Det blev början på slutet – Omaha Beach

Vacker utsikt, goda smaker och roliga minnen i all ära – det är underbart. Men ibland kan ett resmål väcka starkare känslor hos en än den mest bedårande solnedgång. Omaha Beach – platsen där landstigningen i Normandie ägde rum 6 juni 1944 – lämnar ingen oberörd.

Champagne i Champagne

Skumpa runt i Champagne

I distriktet Champagne, ungefär lika stort som Småland, finns ca 5000 vinproducenter och här tillverkas de världsberömda och älskade bubblorna. Här ligger bland annat AU36 – en av Frankrikes bästa vinbutiker. Det glamorösa distriktets alla byar har delats in i kvalitetsnivåer. Vingården Champagne Etienne Lefèvre ligger i en av byarna som har den finaste statusen; Gran Cru.

Boende Frankrike

Vårt boende i Frankrike

Camping Omaha Beach
Camping Omaha Beach

Denna trestjärniga anläggning ligger högt med fin utsikt över havet. Här finns stugor, tältplatsen och husbilstomter. Tidigare gäster (49 st.) har i skrivande stund gett anläggningen imponerande snittbetyget 8.9 av 10 möjliga.

Camping Val de Vesle
Camping Val de Vesle

Camping Val de Vesle är en av Champagnes campingplatser. En liten, lugn och lummig anläggning med bra läge för att upptäcka den franska exotiska provinsen.

Fakta om programmet

Programledare
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Blinier Ryska plättar

Blinier – ryska plättar

4 personer

3 dl mjölk
1 paket jäst, (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 krm salt
50 gram smör

Till servering:
Röd och svart kaviar
crème fraiche
röd lök
citron

Så här gör du:

Börjar med att värma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 45 minuter.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.

Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd efter någon minut och grädda också andra sidan. Servera direkt med kaviar, en klick crème fraiche, hackad lök och citron.