En resa genom Loiredalen

Loiredalens vackra slott och ljuva druvor

Loiredalen ligger centralt i Frankrike och är området runt den mittersta delen av floden Loire. Här kryllar det av fantastiska vinproducenter och ännu mer fantastiska slott. Vi tar husbilen och besöker några av dem, samt en vingård där det bjuds på provning.

Domaine Lelais

Smakfull vinprovning i norra Loiredalen

Frankrikes längsta flod, Loire, är drygt 100 mil lång och det vattendrag som har flest vindistrikt längs med sina stränder. Efter tre timmar bakom ratten når vi de norra delarna av regionen. Här besöker vi vinproducenten Domaine Lelais där vi också passar på att smaka på de ljuvliga flaskorna.

Slott i Loiredalen

Ett axplock ur Loiredalens mäktiga slott

Utöver regionens alla vingårdar finns här också mängder av slott, många från 1500-talet. Tack vare det korta avståndet till Paris (idag ca 3 timmar bakom ratten) var detta en utmärkt plats för de allra rikaste att bygga sina sommarresidens. Det ena häftigare, större och mer utsmyckat än det andra. Vi hälsar på i några av dem, men de är svåra att beskriva i ord, så du gör bäst i att titta på klippet!

Camping i Loiredalen

Vårt campingboende i Loiredalen

Camping Amboise
Camping Amboise

Vi checkar in på Camping Amboise, en välkomnande campinganläggning med närmare 300 platsre för såväl rullande ekipage som tält. Här finns de bekvämligheter du kan tänkas behöva efter många och långa mil på de europeiska vägarna. Ett lysande utgångsläge för att upptäcka den härliga Loiredalen.

Fakta om programmet

Text & foto

Text
Martin Örnroth

Foto
Silverbullet Film

Champinjon toast

2

Ingredienser

Ca 150 gr champinjoner
½ dl persilja
Smör
Salt och peppar
2 skivor rostbröd
1 vitlöksklyfta

 

Gör så här

Börja med att ansa champinjonerna och borsta bort ev jord. Vid behov kan du dela dem på hälften. Sen är det dags att för en rejäl klick smör och i med champinjonerna. Låt steka några minuter. Skala och krossa en vitlöksklyfta som du lägger i pannan. Stek tillsammans i ytterligare 4-5 minuter.

Tillsätt sedan salt och peppar. Rosta dina bröd, antingen i en brödrost eller i stekpanna.

Lägg  upp champinjonerna på brödet och avsluta med en nypa hackad persilja.